2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Földesúr válhat Mészáros Lőrincből

,

2015. október 26., hétfő 07:50, frissítve: hétfő 17:37

Több száz hektár állami földet vehet a miniszterelnök bizalmasának számító Mészáros Lőrinc. A szakállamtitkár kitart amellett, hogy kisgazdaságokat akarják földhöz juttatni.

Kisparasztból igazi földesúrrá válhat Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester. Meghirdették ugyanis azokat a Fejér megyei földeket az állami földértékesítési programban, melyeket Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasa jelenleg bérel. A Blikk szerint a 640 hektárnyi területből 240-re elővásárlási joga van helyi bérlőként, a többi birtok megvételéhez pedig százmilliókkal kell rendelkeznie az esetleges pályázóknak – a kikiáltási ár ugyanis összesen 931 millió forint. A földművelési miniszter által korábban kisparasztnak nevezett Mészáros Lőrincnek valószínűleg nem okoz majd gondot az összeg kifizetése, hiszen tavaly 1 milliárdos osztalékot vett fel cégéből.

Mészáros Lőrinc esetleges földvásárlása a parlamentben is téma volt hétfőn. Bangóné Borbély Ildikó szerint a kormányfőhöz közel álló egykori gázszerelő példája is azt erősíti, hogy az állami földek értékesítésével a kormány nem a kisgazdálkodókat segíti. „Nem lesz mutyi, mondta a Népszabadságnak Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter szerint a gázszerelő Mészáros Lőrinc, aki további földekhez juthat, földműves, mert benne van a földművesek jegyzékében, volt a válasza. Mészáros Lőrinc és vállalkozásai lehetnek a kormány földértékesítési programjának legnagyobb nyertesei. Az előző ciklusban még csak bérbe kapta, most már örökbe kapná azokat a Fejér megyei állami földeket Mészáros Lőrinc, amiket a helyi gazdák lába alól húzott ki a Fidesz-kormány. Mai sajtóhírek szerint Felcsút fideszes polgármesterének cége közel 1 milliárd értékű földvagyonhoz juthat hozzá” – fogalmazott a szocialista országgyűlési képviselő.

Felcsúton is több száz földműves van, aki pályázhat Mészáros Lőrincen kívül, mondta válaszában az állami földekért felelős államtitkár. Bitay Márton kitart amellett, hogy a kormány a kisgazdálkodókat akarja földhöz juttatni. „A kormány senkit sem juttat földvagyonhoz. Aki földvagyont szeretne vásárolni, akár egy hektár, akár 10 hektárt, akár 100 hektárt, annak meg kell felelnie a törvényi feltételeknek, és liciten kell a többi gazdánál jobb ajánlatot tennie és még meg kell birkóznia az elővásárlási sorrenddel is, hogy nincs-e véletlenül egy helyi állattartó telep, nincs-e véletlenül egy biogazdálkodó, nincs-e véletlenül egy szomszéd, egy tulajdonostárs, amelyek mind-mind megelőzik őket a nyilvános árverésen” – jelentette ki az állami földekért felelős államtitkár.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!