2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Az erdők elárverezése következik?

2015. október 20., kedd 21:19, frissítve: szombat 09:01

Az erdőkkel folytathatja az állami földvagyon privatizációját a kormány. Erre következtetnek a szocialisták a miniszterelnök szavaiból. Az illetékes államtitkár tagad, és arra emlékeztet, hogy a magánosítás újabb köréhez törvénymódosítás kell. Természetvédők és ellenzéki politikusok közben az eladásra kínált parcellák között védett területeket is találtak.

Természetvédelmi területeket is talált a privatizációra kijelölt állami földek között az LMP szakpolitikusa. A Natura 2000 hálózattal az Európai Unió a biológiai sokféleséget óvja. Ha a túzok élőhelyét eladják, a földek új tulajdonosait ki és mivel kényszeríti rá arra, hogy megtegyék a madár átteleléséhez szükséges intézkedéseket – kérdezi Sallai R. Benedek. „A szántóterületeken a tél folyamán zöld növényzetre van szüksége, ezért mind ez idáig előírták a terület kezelői, hogyha mondjuk bérbe adták, hogy lucernavetések vagy repcevetések legyenek télen a területen, hogy tudjanak csipegetni” – fogalmazott az LMP-s országgyűlési képviselő. Az állami földekért felelős államtitkár hozzátette: a gazdák földet szeretnének venni, ezért helyes az állami földek eladása.


„Az összes állami föld mintegy húsz százaléka kerül eladásra, ezt egyébként én keveslem” – ezt mondta hétfőn a parlamentben a miniszterelnök. A szocialisták Orbán Viktor szavaiból arra következtetnek, hogy a kormány az állami erdőket is dobra veri. A mostani privatizáció után szántó és gyümölcsös nem marad az állami tulajdonában – emlékeztet a Gyurcsány-kormány egykori államtitkára. „Vagy pedig elszólta magát azzal, hogy innentől az erdők jönnek. Hát ugye, nem lehet más, ha keveselli a területet, akkor itt csak az erdők jöhetnek” – nyilatkozta Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő.

A földügyi államtitkár tagadta, hogy a privatizációnak lesz egy második köre is. „Nincs szándékban az erdők privatizálása. Nagyon fontos, hogy egyébként törvény garantálja azt, tehát törvénymódosítás nélkül ezt nem is lehetne megtenni” – hangsúlyozta Bitay Márton.

Az államtitkár szerint egyébként a Natura 2000-es területek miniszteri engedéllyel eladhatók, nem úgy, mint a nemzeti parkok földjei, amelyeknek értékesítése alkotmányellenes lenne.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!