2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Gazdaság

Diplomás és garantált bérminimumot szeretnének

Bérfeszültséget hozhat a közszférában a tervezett minimálbéremelés. A kistisztviselői szakszervezetek ezért diplomás és garantált bérminimumot szeretnének az őszi bértárgyalások előtt. A humántárca államtitkára nem zárkózott el ezektől, de emlékeztetett, hogy 8 év alatt átlagosan több mint 50 százalékkal emelkedtek a bérek.

  • Diplomás és garantált bérminimumot szeretnének

„Minden ágazatnál külön-külön béremelési program indult, ezeknek a léptéke érezhető” – fogalmazott a Hír TV-nek az Emmi államtitkára. Az őszi bértárgyalások előtt a kormány korábbi intézkedéseit magyarázta Rétvári Bence. A humántárca államtitkára szerint eddig is sokat tettek a bérek terén.

„Jóval nagyobb léptékben igyekeztünk emelni ezeken az életpályákon a béreket, a fizetéseket, a jövedelmeket. És hát ez látható is, hiszen a közszférában, a piaci szférában is, hogyha összességében nézem, 51 százalékkal emelkedtek 8 év alatt a bérek, amely egy nagyon-nagy léptékű emelkedést jelent” – tette hozzá.

A sajtóban megjelent számok szerint a minimálbér 150 ezer, a garantált bérminimum 180 ezer forintra nőhet. Ez ugyanakkor bérfeszültséget okozhat például a közszférában, ott ugyanis nem minden esetben ezeket számokat veszik alapul az illetmények kiszámításakor.

„Érzékeljük a területen levő feszültséget, és tisztában vagyunk azzal is, hogy milyen életpálya előrelépések történtek, de azt látjuk, hogy nem véletlenül hiányzik 100 ezer ember a 680 ezerből. Ez azt mutatja, hogy a létszámhiány minden területen kialakult, ez összefügg a keresetek növelésével, illetve annak hiányával” – mondja Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A szocialisták szerint törvényben kellene rögzíteni a minimum kereseteket – Varga László úgy véli, hogy a költségvetés átalakításával lenne lehetősége korrekcióra a kormánynak. „A vetítési alap itt a bértáblákban minimálbér illetve garantált bérminimum legyen, és be is lehetne vezetni egy diplomás bérminimumot, így a bértorlódás megakadályozható lenne, és azt gondolom, hogy azok a feszültségek, amiket egy-egy ilyen változás okoz, azok is csökkenthetők lennének” – mutatott rá az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A Világgazdaság korábban arról írt, hogy a jövő évi minimálbér-számokat legkésőbb decemberben hozzák nyilvánosságra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!