2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

Brüsszel elutasította a fordított áfa bevezetését

Nem lesz fordított áfa a magyar cukoriparban – az Európai Bizottság elutasította Magyarország kérelmét. A kormány novemberben kérte Brüsszeltől a fordított áfa bevezetésének engedélyezését az áfacsalások miatt. A statisztikák szerint ugyanis a hazai termelésnél is nagyobb mennyiséget tesz ki a fiktív export, így az államnak okozott kár milliárdokban mérhető.

Néhány hét alatt döntött az Európai Bizottság és elutasította a magyar kormány kérelmét arra vonatkozóan, hogy a cukorkereskedelemben fordított áfafizetést alkalmazzon. Ebben az esetben a forgalmi adót nem az eladónak, hanem a vevőnek kellene bevallania és befizetnie, így elkerülhető lett volna a cukorral való fiktív kereskedelem. Magyarországon évente 110-120 ezer tonna cukrot termelnek, a kiviteli és fogyasztási adatok szerint a fiktív export 130-140 ezer tonna lehet, ami tízmilliárdos kárt okoz a költségvetésnek. A bizottság korábban a sertéshúsra és a takarmánynövényekre vonatkozó magyar fordítottáfa-kérelmet is elutasította. Szakemberek szerint mindez azért érdekes, mert egy nemrég megjelent uniós tanulmány szerint 2011-ben körülbelül 193 milliárd euró, azaz a magyar éves GDP-nek csaknem a duplája volt az a kárösszeg, amit az áfacsalók okoztak az Európai Unióban. Emiatt határozott fellépést ígért a bizottság. Ennek ellenére sorra utasítják el a fordított áfára vonatkozó tagállami igényeket, hiszen más területen ugyanígy járt Németország, Franciaország, Románia és Ausztria is. Egyelőre nem tudni, hogy a cukoráfa ügyében mire hivatkozik az uniós végrehajtó testület, de korábban egy hasonló döntést azzal indokoltak, hogy a fordított adózás csak abban a végső esetben lehet megoldás, ha sem a törvénykezésben, sem az ellenőrzésben nincs más eszköz a tagállamok kezében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!