2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Gazdaság

85 forint lehet a legdrágább útdíj kilométerenként

Jegyet válthatnak a fuvarozók az autópályákra és a főutakra, ha a teherautójukban nincs műholdas helyzetmeghatározó készülék. A legmagasabb útdíj 85 forint lehet kilométerenként, a törvényjavaslatot jövő héten kezdi tárgyalni a parlament.

Jegyet válthatnak a fuvarozók az autópályákra és a főutakra, ha a teherautójukban nincs műholdas helyzetmeghatározó készülék. A legmagasabb útdíj 85, a legalacsonyabb pedig 17 forint lehet kilométerenként. A kedvezményekről még egyeztet a kormány a fuvarozók érdekképviseleteivel. Az használattal arányos útdíjszabásról szóló törvényjavaslat jövő héten kezdi tárgyalni a parlament.

A 3,5 tonnánál nehezebb járművek a megtett kilométer után fizetnek az autópályák, autóutak és főutak használatáért júliustól. A törvényjavaslatot jövő héten kezdi tárgyalni az Országgyűlés.

A fuvarozók már a tesztidőszakban, azaz június második felében regisztrálhatnak, így elkerülhetők a dugók. A tarifákat nem a törvénytervezet, hanem rendelet állapítja majd meg úgy, hogy az összeg fedezze az úthálózat üzemeltetési- és bővítési költségeit is. Csúcsidőben a díj magasabb lesz.

„Idén 75, a következő évben pedig 150 milliárd forintos költségvetési bevételnek kell származnia, ez a díjszinteket is eldöntötte – mondta Völner Pál. – 2, 3, 4 tengelyes tehergépjárművekről beszélhetünk, a főutakon és a gyorsforgalmi utakon mindegyik kategóriában eltérőek a díjszabások. A legmagasabb díjszabás a négytengelyeseknél a gyorsforgalmi utakon, ez kilométerenként a 85 forintot is eléri. A legenyhébb a kéttengelyesnél a főútvonalakon, ez olyan 17 forint körüli összeget fog jelenteni” – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

A korszerűbb motorokra kedvezmény jár, a díjcsökkentő tételekről a kormány egyeztet a fuvarozók érdekképviseleteivel. A hazai vállalkozások adókedvezményt és kedvezményes hitelt kaphatnak.

– Komoly aggályunk van magával a díjszedéssel kapcsolatban is – mondta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke. – Most úgy tűnik, lesz egy úgynevezett viszonylati jegyes rendszer, amikor a fuvarozók megvásárolhatják az úthasználatot gyakorlatilag előre vagy terminálokon vagy interneten. És lesz majd egy másik rendszer, de attól tartok, hogy az július elsején még nem fog üzemelni, amikor – legalábbis a sorok között ez olvasható ki – a műholdas járműkövető rendszereket üzemeltető cégek fogják megadni a pozícióadatokat az Állami Autópálya-kezelő részére, és ez alapján fog az Állami Autópálya-kezelő számlázni – fogalmazott Karmos Gábor.

A szolgáltatókkal az Állami Autópálya-kezelő most készíti elő a szerződéseket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút

A szombati nagymisét, amire több százezer zarándokot várnak, a Hír Televízió is élőben közvetíti. A műsorfolyam 11 órától indul, a 11:30-kor kezdődő misét honlapunkon és facebookos oldalunkon is élőben lehet követni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!