2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

A Hóvirág őrs naplója 11:00

Heti terror

Heti terror: Nem fogadhatjuk el, hogy egy közép-európai az kettes számú állampolgár legyen

Meghalt egy szlovák férfi Belgiumban, akit a rendőrök a börtönben bántalmaztak. Az eset még két és fél éve történt, azonban a felvételek csak nemrég kerültek nyilvánosságra. El akarták tussolni az esetet? Erről is kérdeztük szakértőinket a Heti Terrorban. Beszélgettünk arról a francia tisztről is, akit letartóztattak, mert állítólag Oroszországnak kémkedett. Moszkva aktívabb lett, vagy nőtt Európában az orosz befolyástól való félelem? Ezekről is szó volt a Heti terror e heti adásában. Gantner Barnabás Földi László biztonságpolitikai szakértővel és Horváth Józseffel, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai elemzőjével beszélgetett.

  • Heti terror: Nem fogadhatjuk el, hogy egy közép-európai az kettes számú állampolgár legyen

„Az eset körülbelül ugyanúgy zajlott nagyjából, mint ahogy az Egyesült Államokban George Floydnak a halála, amely után zavargások törtek ki az Egyesült Államok utcáin és a mai napig tartanak. Nyilván ott a választási időszak is van. Kísérteties a hasonlóság. Van ennek az esetnek hasonló biztonságpolitikai kockázata itt Európában?”

 

-       kérdezte Gantner Barnabás.

 

„Abszolút van. Én magam is spekulációra jutottam, hogy rendkívül hasonló tulajdonképpen a szituáció. Hozzáteszem – és talán ezt Horváth úr megerősíti - , hogy ilyen jelenetek, ilyen megoldások, nem kívánt megoldások vannak, amelyek nem kerülnek a nyilvánosság elé, ettől függetlenül léteznek. És mi az, ami miatt mégis? Ez hangsúlyt kap Amerikában is és tulajdonképpen Európában is. A zavarkeltésen túl, hogy legyen tömegreakció. Sokszor beszélünk arról, hogy a mai világban a káosz teremtésnek egy nagyon alapos filozófiája és koncepciója létezik és a káosz teremtésnek kellenek bizonyos gyújtószikrák, amelyre az emberek kimennek az utcára, amelyre törnek-zúznak, mint ahogy ezt több helyütt és többször láttuk. Tehát magyarul nem tartom lehetetlennek, hogy itt nem az igazság keresése okán jelenik meg aztán két év múlva ez a bizonyos jelenet az interneten, hanem talán piszkálni akarják a közvéleményt, mondjuk éppen Szlovákiában, hogy mondjuk az emberek a reakciójukkal kezdjenek valamit az utcán.”

 

-       válaszolta Földi László.

 

„Akkor, amikor egy szlovák állampolgárral történik ilyesmi, még hiszünk abban, hogy a rendszer majd ezt a problémát megoldja és ehhez képest figyeljük azt, hogy nyilvánvalóan a szlovák politikai elit miképpen képes érvényesíteni az érdekeit a szempontból, hogy egy állampolgárának meg tudja-e védeni a jogait. Ez a V4-ek szempontjából is egy fontos üzenet lesz a jövőt illetően, hogy nem fogadhatjuk el azt, hogy egy közép-európai állampolgár, az kettes számú állampolgár legyen és egy nyugat-európai állampolgár egyes számú állampolgár legyen. Itt egyforma jogoknak és egyforma kötelességeknek kell érvényesülnie a rendszeren belül.”

 

-       reagált Horváth József.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!