2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:40

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában és Izraelben – Ukrajnában csak a politikai vezetés ragaszkodik a támadáshoz + videó

  • Háború Ukrajnában és Izraelben – Ukrajnában csak a politikai vezetés ragaszkodik a támadáshoz + videó

Elkeseredetten küzdenek az orvosok Gáza déli részén. Már a kórházak folyosói is megteltek sebesültekkel. Közben a jemeni húszi lázadók megfenyegették az izraeli kikötők felé tartó hajókat a Vörös-tengeren. Az orosz és egyiptomi elnök ugyanakkor tűzszünetet sürget. Szerintük ezért a teljes nemzetközösségnek tennie kell.

Az orosz és az egyiptomi elnök közben tűzszünetet sürget. A két államfő telefonon folytatott beszélgetést egymással, mely során megállapították: a fegyvernyugvás eléréséért a teljes nemzetközi közösségnek tennie kell.

Elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól és a korrupció elleni harcról szóló új törvényt az ukrán parlament. A módosítás lehetővé teszi a középiskola végéig az anyanyelvű, így a magyar nyelvű tanulást is. Volodimir Zelenszkij elnök szerint az új jogszabállyal Ukrajna mindent megtett, amit elvártak Kijevtől. 

Három kereskedelmi hajó ellen Jemen felől végrehajtott négy rakéta- és dróntámadás semlegesítésében nyújtott segítséget az amerikai haditengerészet Vörös-tengeren szolgálatot ellátó hajója.
A USS Carney romboló a Vörös-tengert az Ádeni-öböltől elválasztó szoros térségében több segélykérést kapott támadás alá került kereskedelmi hajóktól.
Az amerikai hadsereg Központi Parancsnokságának közleménye megállapítja, hogy az incidensek közvetlen fenyegetést jelentettek a nemzetközi kereskedelemre és a hajózás biztonságára, valamint veszélyeztették a nemzetközi legénységek életét. Az amerikai értékelés szerint ugyan a támadásokat közvetlenül a húszik indították, de azokat Irán tette lehetővé az iszlamista fegyveresek számára.

A Fehér Ház illetékesei vasárnap annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a húszi lázadók célpontja egyetlen esetben sem az amerikai hadihajó volt. 

Az orosz védelmi minisztérium egy település bevételét jelentette be.

Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok, haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy légvédelmi lokátorokat összeszerelő és javító üzemet, több üzemanyagraktárt, egy Míg-29-es és egy Szu-25-ös repülőgépet és öt harckocsit említ.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Zaporizzsja megyei Pologiban két nő megsebesült.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a déli Odessza megyében tett munkalátogatást, amelyen főként a régió katonai védelméről és a gabona tengeri szállításáról tanácskozott helyi vezetőkkel.
Ukrajna kilenc régiójában 368 településen megszakadt az áramellátás a napok óta tartó zord időjárás miatt.

„Gyakorlatilag hosszú ideje állóháború van. Ez azt jelenti, hogy mind a két fél előre megy pár száz métert, 1-2 kilométert, de stratégiai áttörést egyik fél sem tudott végrehajtani. Oroszországban nincs szembekerülés a katonai és politikai vezetés között. A Prigozsin óta ez nem létezik. Ukrajnában viszont van. Ukrajnában a vezérkari főnök rendszeresen kijelenti, hogy a politikai vezetés téved. Az, hogy Ukrajna támadjon ennek a feltételrendszere nincs meg. Nincs rá hadsereg, nincs abban az állapotban. Nincs meg a szükséges mennyiségi és minőségi fölény. Ezért azt kérték az ukrán államfőtől, hogy védelemre rendezkedjenek be, mert képesek orosz csapatokat feltartóztatni. Erre az ukrán államfői válasz az volt, hogy szó nem lehet róla, itt támadás kell. (…) Ettől kezdve az ukrán politikai vezetés kerüli a katonai vezetés csúcsát. Úgy tárgyal a katonákkal, hogy kerülik a vezérkari főnököt.” -mondta Nógrádi György.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Komment: EP-frakciók: ki hova ül majd be? + videó

Komment: EP-frakciók: ki hova ül majd be? + videó

A Komment című műsorunkban az EP-frakciókról, Magyar Péter agressziójáról, az Eurovízióról és Karácsony külföldi támogatóiról is elmondta véleményét Bódi Ábel, a Kontextus szerkesztője, Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere, Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és Sarkadi Illyés Csaba, az Economx újságírója.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!