2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Credo

Credo: A kisebbségek jogait emelik fel a többségéhez

A Hír TV Credo című műsorának vendégei Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi tanácsadója, valamint Fábry Kornél atya, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára és Czopf Áron publicista voltak.

  • Credo: A kisebbségek jogait emelik fel a többségéhez

Hajléktalanok, nők, romák, elítéltek, és migránsok. Utcán éléshez való jog, abortuszhoz való jog, szegregáció, kínzás elleni és menekültvédelem. A közelmúlt eseményei kapcsán több jogról, törvényekről, igazságról és igazságosságról szóló kérdés is foglalkoztatja a közvéleményt. Eszközök vagy támogatandó közösségek a kiszolgáltatott helyzetben lévő társadalmi csoportok? Kit képviselnek valójában az önjelölt jogi képviselők, és valódi segítséget kapnak-e a rászorulók – vezette fel a mai műsor első témáját Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

A köznyelvben ma azt nevezik jogosnak, amely etikailag vagy morálisan elfogadhatónak érzünk. A jogban ma mennyire érhetők tetten ezek az erkölcsi irányelvek, illetve mennyire mutatkozik meg a jogrendszerünkben az erkölcsi hanyatlás jelensége – tette fel a kérdést a műsorvezető.

Ifj. Lomnici Zoltán erre azt felelte, hogy már a római jog megkülönböztette az erkölcsi szabályokat, a jogi normákat és a vallásra vonatkozó rendelkezéseket. Az alkotmányjogász hangsúlyozta, hogy egy tökéletes világban ez a hármas megmarad, és az erkölcs iránymutató a jog számára.

Kovács István arról beszélt, hogy az alapjogok meghatároznak egy olyan erkölcsi kódexet, ami alapján meg lehet mondani, hogy mi a jó, és mi a rossz. Rámutatott arra, hogy ezek a kérdések elválaszthatatlanok a társadalom morális érzékétől, majd hozzátette, hogy Európában ez évszázadokig egybeesett a keresztény hagyományokkal: a tízparancsolat alapján lehetett eldönteni mi jó, és mi rossz.

A modern alapjogi gondolkodásban ezek elszakadtak a keresztény értékektől, és sokszor a bíróságok nem tudnak mihez visszanyúlni a döntéshozatalkor. A keresztény hagyományok helyett a nyílt társadalom által terjesztett ideológiák hatnak rájuk.

Lomnici Zoltán kitért arra is, hogy a kisebbség jogait emelik fel manapság a többségéhez képest, amely nem szabadelvű, hanem szélsőségesen liberális gondolat. Egyes emberi jogvédők bizonyos séma mentén dolgoznak, ők a jog világának a „diplomatái”, csak nem nevezték ki őket. A diplomata ugyanis átmehet bármilyen határon, előjogai vannak, és nem lehet megállítani. Ráadásul a szankcióból és a büntetésből ezek a személyek nem kérnek soha – hívta fel a figyelmet az alkotmányjogász.

Lomnici megjegyezte, hogy ezeknek a szervezeteknek nincs mély társadalmi beágyazottságuk, elég csak a Magyar Helsinki Bizottság támogatottságára gondolni, ugyanakkor a nemzetközi térben nagy a befolyásuk, és a hazai médiában is az volt 2010-ig – jegyezte meg.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója kiemelte, hogy

a jog ezeknek a szervezeteknek csak egy eszköz ideológia terjesztéséhez. Az ideológia számukra olyan, mint egy vallás, viszont nélkülöz mindenféle szakralitást, társadalmi támogatottságot és sok esetben fizikai realitást.

Kovács István feltette azt a kérdést, hogy mindezek fényében ezek a szervezetek mi módon képesek a nyugati társadalmakra nagy befolyást gyakorolni.

Ezt követően a gyöngyöspatai szegregációs ügyekben, valamint az elítéltek által indított kártérítési perekben hozott döntések kapcsán az igazság és igazságosság kérdéskörét járták körül a vendégek a műsorvezetővel.

A műsor második felében a szeptemberben megrendezésre kerülő Eucharisztikus Világkongresszusról beszélgetett vendégeivel a műsorvezető.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kós Hubert mégis indul a kontinensviadalon

Kós Hubert mégis indul a kontinensviadalon

Előzetes terveivel ellentétben mégis indul a júniusban sorra kerülő belgrádi vizes Európa-bajnokság úszóversenyén Kós Hubert, a 200 méteres hátúszás világbajnoka.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!