2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú 11:00

Szigorú szabályok szerint zajlik a tűzijátékok értékesítése

Hír TV

2017. december 30., szombat 11:34, frissítve: szombat 12:56

A tűzijátékokat és árusításukat is ellenőrzik a hatóságok az év utolsó napjaiban. Az el nem használt pirotechnikai termékeket január 5-éig kell visszaadni az eladóknak. A vásárlók tájékoztatására kiemelt figyelmet fordítanak a szakemberek.

A legkisebb petárdáktól és sikolyoktól a többlövetű rakétatelepekig több tucat tűzijáték kapható az árusoknál. A legtöbben csak annyi tűzijátékot vásárolnak, amennyit el is használnak.

„Inkább olyat választunk, ami nem túl hangos, a kutyákat sem zavarja: virágvarázst vagy dongót” – mondta egy vásárló, Kőrös Anikó.

„Most úgy jött össze, hogy együtt van a család, és lesz egy kis durrogtatás. Olyan hatezer forint értékű egész” – nyilatkozta Földeák Imre.

A legolcsóbb termékek ezer, a legdrágábbak több tízezer forintba kerülnek. „A termékek külső képei is mutatják, hogy milyen effekteket láthatnak az emberek. Mind a vevőknek, mind nekünk segítik az eladást, és láthatjuk rajtuk az árakat is” – közölte Leskovics Éva pirotechnikus.

A nagyobb tűzijátékokat, melyek az úgynevezett harmadik osztályba tartoznak, csak szilveszter éjszaka lehet durrogtatni.

„Ez pontosan meg van határozva, és minden terméken meg van jelölve. Az egyes és kettes osztályból ha valakinek otthon megmarad, azt év közben nyugodtan felhasználhatja magánterületen. Ha a hármas osztályból marad meg neki, azt vissza kell szolgáltassa, ez azt jelenti, hogy oda kell elmennie, ahol megvásárolta, és ott vagy egy telefonszámot, vagy egy embert fog találni” – tette hozzá Leskovics Éva.

Az év utolsó napjaiban a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi a tűzijátékokat. „A pirotechnikai termékeket értékesítő ideiglenes árusítóhelyeken ellenőrizzük a fogyasztói tájékoztatást, a terméken lévő megfelelő magyar nyelvű felhasználási tájékoztatókat, valamint a fel nem használt termékek visszavásárlásáról szóló tájékoztatót, hiszen azokat a termékeket, amelyeket szilveszterkor a fogyasztók nem használnak el, a kereskedőknek kötelező visszavenniük, térítés nélkül” – mondta Petrik Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi főosztályának vezetője.

A pirotechnikai termékek értékesítése szigorú szabályok mellett zajlik, a szakemberek az elmúlt években nem tapasztaltak problémát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!