2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Összefogott a ceglédi közgyűlés

Hír TV

2018. március 22., csütörtök 12:08, frissítve: csütörtök 18:24

A fideszes képviselők is megszavazták Cegléden, hogy a város kérje el az OLAF-jelentést a kormánytól. A Pest megyei településen is a miniszterelnök vejének egykori cége korszerűsítette a közvilágítást. Az Elios-ügyben nem kapkodja el a nyomozást az ügyészség, a határidőt a napokban hosszabbították meg.

Cegléden 2015-ben cserélték LED-esre a hagyományos utcai lámpákat. A közvilágítást a Pest megyei városban is jórészt uniós pénzen korszerűsítették. A befutó ott is a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a volt cége lett. Az Elios Zrt. nettó 0,5 milliárd forintért vállalta el a munkát.

A város csütörtöki közgyűlésén Csuri Károly jobbikos képviselő az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatalát kérte. Az Elios ténykedésében súlyos szabálytalanságokat talált az uniós támogatások elköltését ellenőrző szervezet, az EU csalás elleni hivatala. Az OLAF arra jutott, hogy Tiborczék üzleti sikerei a maffiára jellemző módszereknek tudhatók be.

„Érintettsége folytán, mivel Cegléd városában is ez az Elios nevű cég végezte a közvilágítás korszerűsítését, ezért nekünk, Cegléd városának nemcsak joga, hanem kötelessége is megismerni a szóban forgó jelentésben foglaltakat. Ezért azt indítványoztam, indítványozom most is, hogy határozat formájában kérjük fel a kormányt, hogy az OLAF által küldött jelentést Cegléd város önkormányzatának küldje el” – fogalmazott a városi közgyűlésen Csuri Károly önkormányzati képviselő.

Becsukják a szemüket

Az OLAF az Elios-jelentés véglegesítése előtt írásban kérte ki az érintett települések, köztük Cegléd polgármesterének véleményét. Majd a levelet közérdekű adatigényléssel kérte ki Takáts Lászlótól a sajtó, ám ő – más polgármesterekkel ellentétben – elutasította a kérést. A levél tartalmát a helyi szocialisták is szeretnék megismerni.

„Én biztos vagyok benne, hogy kár érte a várost. Elég sötétedéskor végig menni a városon. Azt látjuk, hogy nincs elég fény ezekből a lámpákból, nagyon sok helyen félhomály van. Ráadásul tavaly év végén a testületi ülésen a fideszes képviselők is kifogásolták, hogy több helyen nem megfelelő a közvilágítás Cegléden, tehát nem csak mi, az ellenzék, a fideszes képviselők is latját. Ezzel szemben becsukják a szemüket és elfordulnak az ügytől, hogy ki csalt, és nem akarnak a végére járni, hogy ki csalt és ki a felelős ezekért a dolgokért” – nyilatkozta Nagy Tamás szocialista önkormányzati képviselő.

Az ügyészség, miután megkapta az OLAF-jelentést, nyomozást rendelt el költségvetési csalás gyanújával. 

„Hozzánk még nyomozati megkeresés nem érkezett ezzel kapcsolatban. Egyébként pedig az anyagokkal kapcsolatban, minekután az infótörvényben hivatkozásban is megírtunk önnek, az adatgazdák nem mi vagyunk, ezért írásban fordultunk mind a főügyészség, mind az OLAF felé az anyagokkal kapcsolatban. Annak pedig amit a képviselő úr itt felvet a javaslatában, hogy kérjük fel a kormányt, hogy küldje meg nekünk, ezt semmilyen kivetnivalót nem találok. Kérjük meg a kormányt! Ennyit tudok ezzel kapcsolatban válaszolni” – emelte ki Takáts László kormánypárti polgármester a közgyűlésen.

Cegléd képviselő-testülete végül úgy döntött, hogy elkéri a kormánytól az OLAF-jelentést. A szavazás egyhangú volt, noha a testületben a Fidesz adja a többséget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!