2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Orbán helytartójaként érkezik Putyin Budapestre”

2017. augusztus 27., vasárnap 22:22, frissítve: vasárnap 23:35

Gázszállításról is tárgyal Orbán Viktor a budapesti dzsúdó-világbajnokságra érkező orosz elnökkel. Az LMP este tüntetett Vlagyimir Putyin ellen, az Együtt hétfőn mobilsípolással kísérné végig az orosz konvoj útvonalát. Debrecenben közben Putyin díszpolgári címének visszavonását követelik az egyetemtől.

A Papp László Budapest Sportaréna területén már vasárnap reggel megállási tilalmat vezettek be az orosz elnök hétfői látogatása miatt. Vlagyimir Putyin a budapesti cselgáncs-világbajnokság megnyitójára érkezik, de tárgyal Orbán Viktorral is.

„A kétoldalú munkatárgyalásoknak a legfontosabb elemét a két ország közötti energetikai együttműködés, valamit az egyre inkább fellendülőben lévő kereskedelmi, gazdasági együttműködés trendjének a fenntartása fogja jelenteni. Ne felejtsünk el egy dolgot: Európa – élén Németországgal – az elmúlt hónapokban rekordmennyiségű gázt vásárolt Oroszországból, és ne felejtsük el azt sem, hogy nagyobb nyugat-európai energiacégek szoros szövetségben a Gazprommal már javában készítik elő éppen az Északi Áramlat 2. gázvezeték megépítését” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter az újabb Orbán–Putyin tárgyalás várható témáiról.

„A sors perverz fintora, hogy az az ember, aki anno ajtót mutatott az oroszoknak, most Vlagyimir Putyinnal gyakrabban kávézik, teázik és még nem tudom, mit fogyaszt, mint azokkal a kormány- és államfőkkel, akik a közvetlen a szövetségesi rendszerünkhöz tartoznak” – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

Az ellenzéki párt vasárnap este tüntetéssel és vetítéssel tiltakozott Putyin látogatása ellen. A rendezvényen Demeter Márta független országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy az orosz elnökkel kötött üzletek nem az ország érdekeit szolgálják.

„Az elmúlt négy éven belül a hatodik alkalommal találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. A legfőbb probléma az, hogy a miniszterelnök sunyi módon, titokban üzletel Vlagyimir Putyinnal. Ezek az üzletek egyértelműen nem a magyar emberek érdekét szolgálják, hanem kizárólag Orbán Viktor és az ő oligarcháinak üzleti érdekeit” – mondta a volt szocialista képviselő.

Az orosz elnök hétfői látogatására az Együtt mobilsípolást szervez, Putyin teljes útvonalán tiltakozni készülnek.

„Nyilvánvalóan nem az a célja, hogy dzsúdózzon, vagy azt megnézze, sokkal inkább az, hogy Orbán tartótisztjeként újabb utasításokat adjon neki a Paks II. bővítés kapcsán, és leckéket arról, hogy hogyan kell diktatúrát építeni. Putyin országa nem Magyarország. Putyin ma már gyakrabban jár ide, mint Brezsnyev járt Kádárhoz. Orbán, úgy tűnik, már sokkal elkötelezettebb neki, mint Kádár volt Brezsnyevnek” – fogalmazott Juhász Péter, a párt elnöke.

A debreceniek körében közben Vlagyimir Putyin díszpolgárságának híre váltott ki felháborodást. A Debreceni Egyetem az atomerőmű bővítéséhez szükséges szakember-utánpótlásban jut szerephez, erre hivatkozva tüntetik ki az orosz elnököt. A tiltakozók már petíciót is indítottak az egyetemi díszpolgári cím visszavonásáért, az intézmény Facebook-oldalát pedig tiltakozó hozzászólások százaival árasztották el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!