2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Hazahúzó 01:00

Még mindig ugyanazt követelik a taxisok

2016. április 26., kedd 18:24, frissítve: szerda 09:14

A szervezők szerint több mint ötszáz taxis vett részt délelőtt a fuvarozók forgalomlassító demonstrációján. A menet a Hősök teréről indult és a Lánchíd budai hídfőjénél ért véget. A taxisok azt szeretnék elérni, hogy az Uber-sofőrökre ugyanolyan szabályok vonatkozzanak, mint rájuk. Az internetes fuvarszervező a demonstráció alatt féláron vállalt fuvarokat.

„Törvény van, rendelet van, rend nincs” – ilyen feliratokkal követelték budapesti taxisok az internetes konkurencia, az Uber nevű fuvarszervező cég betiltását. A tiltakozó sofőrök a Hősök teréről indultak, ahonnan a Lánchíd budai hídfőjéhez vezetett az útjuk, ahol lezárták a Lánchíd Pestre vezető sávját. A demonstráció idején a híd forgalmát motoros rendőrök irányították.

A taxisok sokadszor tiltakoznak, követelésük a régi. Elvárják, hogy az internetes versenytársra ugyanazok az előírások vonatkozzanak, mint rájuk, ugyanúgy adózzanak például az uberes sofőrök, mint ők. Év elején az adóhatóság vezetője szigorú ellenőrzéseket ígért, aminek a taxisok szerint alig van nyoma.

„A kormány és az ágazati szereplőktől várjuk a visszajelzést, ha ez csütörtökig nem történik meg, akkor csütörtökön be tudjuk jelenteni a jövő heti megmozdulást. Azt szeretnénk hangsúlyozni, elnézést kérünk a budapesti lakosoktól, de azt tessék megérteni, hogy ez egy ágazat, ami most veszélyben van” – mondta el Czifery Csaba szervező.

A fővárosban a Budapesti Közlekedési Központ ellenőrzi a személyszállítást. Tarlós István főpolgármester Magyarország élőben című műsorunkban arról beszélt, hogy a versenysemleges szabályozást a kormányon kell számon kérni.

Az Uber úgy vágott vissza a taxisoknak, hogy a demonstráció idején féláron vállalt fuvarokat. A multinacionális cég azt is megosztotta a Hír TV-vel, hogy Budapesten több mint 1200 sofőrje van, a regisztrált ügyfelek száma pedig meghaladja a 130 ezret. Az Uber a szolgáltatás szabályozását továbbra sem utasítja el, de a cég szerint a szabályozást az új személyszállítási formákra kell szabni.

Tekintse meg helyszíni tudósításainkat! >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!