2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

LMP: Saját politikai céljaira használja a kormány a közérdekű adatokat

2015. július 19., vasárnap 16:55, frissítve: vasárnap 17:12

Saját politikai céljaira használja a kormány a közérdekű adatokat az LMP szerint. Az ökopárt képviselője az állami termőföldpályázatok eredményével kapcsolatban kért adatokat a Nemzeti Földalaptól, az NFA azonban nettó 7 millió 700 ezer forintért adná ki ezeket, ráadásul a nyertesek nevét kisatírozná a dokumentumokból. Az Együtt a trafikellátó szerződéseire kíváncsi. Bár a kancelláriaminiszter már június közepén azt ígérte, hogy minden adat nyilvános lesz, a fejlesztési minisztérium továbbra is titkolja az adatokat.

„Mert nem győzzük” –  így indokolta az információszabadságról szóló törvény szigorítását a kancellárminiszter. A parlament a nyári szünet előtt fogadta el, hogy a közfeladatot ellátó szervek a jövőben a másolási költség és a munkadíj megtérítését kérhetik azoktól, akik adatokat kérnek tőlük.

„Trócsányi László személyében garanciát jelent arra, hogy az alaptörvénynek megfelelő megoldás születik, hiszen az ő jogi felkészültségét soha semmiféle kérdés nem érhette és alkotmánybíróként is köztiszteletnek örvendett” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A szigorítást az állami cégek példás gyorsasággal el is kezdték alkalmazni. Az LMP-s Sallai R. Benedek arra lett volna kíváncsi, hogy kik nyertek az utóbbi időben a földbérleti pályázatokon, a kormány legújabb terve szerint ugyanis ők a jövőben kedvezményes feltételekkel az állami földek tulajdonosaivá válhatnának.

„Azt feltételeztem, hogy ezek teljes mértékben közérdekű adatok, hiszen gyakorlatilag az elmúlt egy hónapban az én személyemet illetően azt, hogy hány pályázatot adtam be az elmúlt három vagy négy évben, tehát 2011 és 2013 között, mindent közzétettek, és gondoltam, hogy ennek van egy nyilvános adatbázisa. És megérkezett a válasz a kérdésemre, gyakorlatilag elmondhatom azt, hogy működik az infotörvény, sikerült az új szakaszokat átültetni. Jelen pillanatban annak érdekében, hogy megtudhassam, hogy kik pályáztak, milyen eredményességgel állami földekre, ezért 7 millió 770 ezer forintot kérne tőlem a Nemzeti Földalap plusz áfa” – így az LMP-s képviselő.

Az Együtt a központi  dohányellátóról szóló szerződést szeretné látni. A trafikellátót a kormány pályáztatás nélkül adta a British American Tobacco és a hódmezővásárhelyi Tabán Trafik konzorciumának, mindössze 600 millió forintos éves díjért. A koncessziós szerződés nyilvánosságra hozatalát Lázár János már több mint egy hónapja megígérte.

„Minden hozzáférhető lesz. Azt kérte a miniszterelnök úr a fejlesztési minisztertől, hogy záros határidőn belül az ajánlatot és az egész dokumentációt hozza nyilvánosságra” – mondta Lázár János korábban.

Ennek ellenére a szerződéshez azóta sem jutott hozzá az Együtt, ezért a párt a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz fordul. „Kérjük Péterfalvi Attilát, hogy kötelezze a Fideszt, hogy a kormány adja ki ezt a korrupt szerződést, mert utána, ahogyan korábban is ígértük, az Együtt hűtlen kezelés miatt feljelentést fog tenni ismeretlen tettes ellen, mert az Együtt álláspontja szerint a dohánypiac nagykereskedelmi szerződése, ahol akár 10 milliárd forint bevételről mond le a kormány egy korrupt érdekkör javára, az szerintünk hűtlen kezelés” – hangsúlyozta Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

Szigetvári Viktor hozzátette: továbbra is az a céljuk, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg az infotörvény módosítását, az erről szóló beadványon pedig már dolgoznak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!