2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 14:05

Készül: hangsúlyos elem lesz az áldozatok védelme is

2015. február 23., hétfő 15:45, frissítve: hétfő 16:06

Készül a büntetőeljárásról szóló új törvény. A jogszabályban hangsúlyos elemként jelenik majd meg az áldozatok védelme és a bűnmegelőzés.

A 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyv többek között tényleges életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását írja elő például azokban az esetekben, ha valaki három alkalommal személy elleni erőszakos bűncselekményt követ el. A kormány nemrég elfogadta az új büntetőeljárás jogi koncepcióját is, amely kiemelten foglakozik az áldozatokat megillető jogokkal. A készülő törvény a már megszokott büntetőeljárási gyakorlathoz képest számos új szempontot tartalmaz.

„Gondoljuk csak meg, ha valakinek ellopják a tyúkjait, akkor a sértetteknek talán fontosabb, hogy újra legyenek tyúkjaik, vagyis az elkövető térítse meg a kárt, mint hogy a tolvaj börtönbe kerüljön, adott esetben ez a bűnmegelőzés érdekeit is szolgálhatja, a kár megtérítése a bocsánatkérés, az elkövető és sértett közötti párbeszéd esetleges kibékülésük eredménye, ekkor a bűnismétlés megelőzésében hatékony eszköz lehet, hatékony eszközként szolgálhat” – fejtette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter.


A nemzeti bűnmegelőzési stratégia megalkotói felhívják a figyelmet, hogy az áldozatok védelme, illetve a velük való együttműködés nagyban segítheti a bűnmegelőzést, hiszen a sértettek beszámolói során nyert tapasztalatokkal kiszűrhetők a későbbi bűncselekmények. „A kormányzat a jogalkotás során ígéretének megfelelően biztosítja az áldozatok jogait, és az eljárás során a hatósági emberek partnerként tekintenek a sértettre és az áldozatra egyaránt” – mondta el Hatala József miniszteri biztos.

Az Állami Áldozatsegítő Szolgálat 2006 óta nyújt segítséget a különböző bűncselekmények sértettjeinek, többek között az úgynevezett áldozatsegítő telefonos vonalak működtetésével.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!