2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Épp elkészülnek időre a vizes vb-re rendelt mentőautók

2017. július 12., szerda 16:51, frissítve: szerda 17:14

52 új mentőautót vesz a vizes vb-re az Országos Mentőszolgálat, majd szabadságra mennek a dolgozóik. A vb idejére egyébként a szabadnapos mentőket is behívják.

„Megfeszített gyártással e hét péntekig elérjük összesen 52 darab új C típusú mentőgépjármű átadását. Ezeknek a szolgálatba állításáról az OMSZ már saját hatáskörben dönt” – válaszolta kérdésünkre a finn Profile Vechicles, akikkel az OMSZ áprilisban kötött szerződést mentőautók beszállításáról. A szerződés értelmében C típusú (azaz esetrohamkocsi feladatra alkalmas) mentőgépjárműveket szállítanak le, hasonlókat, mint amiket a dán, német, finn vagy svéd mentőszolgálatoknak szállítanak. Az alapjármű Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI.

A kistarcsai gyárral („Mentőgyár”) is rendelkező cég az elmúlt öt évben 440 mentőgépjárművet szállíthattunk le az Országos Mentőszolgálatnak. Mint mondták, a terv szerint 630 körüli mentőautót állítana forgalomba az OMSZ az év végéig a mostani 440-hez képest.

„A jövő héten további mentőket adunk át, majd két hétre bezár a gyár, szabadságra megy valamennyi dolgozónk. Szabadság után folytatódik a gyártás, és tenderen elnyert 169 darab szállítása körülbelül az év végéig meg is történik. Ha az OMSZ él az opcióval, az körülbelül még egy hónapnyi gyártási időt igényel, tehát február közepére hadrendbe állhat mind a 193 mentőgépjármű. Jóval előbb, mint amit a tenderben vállaltunk, hiszen az eredeti határidő 2018 augusztusa volt” – mondta László Endre Márton, a Profile Vechicles területi vezetője.

Az OMSZ egyébként azt ígéri, a vizes vb alatt nem lesz fennakadás a mentőszolgálatban. A vb helyszínein 550 mentős dolgozik majd, miközben behívják a szabadnapos munkatársakat, akik a mentőkocsikon látnak el feladatot. A nagy készültség azonban Budapesten kívül hiányt okozhat: egy debreceni, a mentőszolgálatot ismerő forrás szerint a vizes vb idejére a legmodernebb esetkocsikat felrendelik a vidéki nagyvárosokból, Debrecenben például egyetlen tartalék autó sem marad a következő három hétben, emiatt pedig akár egy óra késéssel érkezhet meg a segítség akár egy baleset helyszínére is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!