2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Nem marad mentőkocsi vidéken a vizes vb miatt

2017. július 12., szerda 15:46, frissítve: szerda 17:09

Vidékről hozhatnak mentőket a fővárosi vizes vb-re - egy forrásunk szerint ha a megmaradó járművek közül valamelyik kiesik, az komoly fennakadást okozhat az ellátásban. Információnk szerint emellett péntekig több mint ötven új mentőautót szállít le egy gyártó a mentőszolgálatnak. Ők egyébként azt ígérik, hogy nem okoz majd gondot az ország többi részén, hogy a vizes vb-re csoportosítanak át kapacitásokat.

A vizes vb minden eddiginél nagyobb kihívást jelent a mentőszolgálat számára. A világbajnokságra külön irányítási csoport figyel, egyszerre 26 kocsit tudnak bevetni. Az OMSZ szóvivője hétfőn azt mondta: a vb-helyszínek biztosítása nem okoz majd problémát az ország más részein.

„A különböző vidéki mentőállomásokon is pluszkocsikat szerveznek ebben az időszakban, és szabadidős dolgozóikkal részt vesznek a fővárosi rendezvények biztosításában úgy, hogy a helyi mentőellátás ne gyengüljön, tehát ott a helyi kocsiszám semmivel sem lesz kevesebb” – közölte Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

Egy, a mentőszolgálatot jól ismerő informátorunk mást mond. Szerinte nincs elegendő jó állapotban lévő mentőkocsi Budapesten, ezért a legmodernebb esetkocsikat felrendelték a vidéki nagyvárosokból. Debrecenben például egyetlen tartalék autó sem maradt, így a következő három hétben, ha valamelyik régebbi mentőautó lerobban, nem tudnak helyette másikat beállítani.

„Egy műszaki meghibásodás, de elég, ha csak annyit mondok, hogy defektet kapnak az út szélén… Jön a riasztás, hogy történt egy baleset, elindulnak ezzel a Ford vagy Mercedes kocsival, defektet kapnak. Az út szélén nekiállnak egy kerékcserének, ezeknél az autóknál nem ötperces munka. Addig, amíg valahonnan szereznek, és a legközelebbi mentőállomások is 20-30 kilométeres távolságban vannak, és hogyha azok nincsenek úton, mert azért elég sok az igénybevétel, akkor… Akkor… Bizony mentésszervezés hiányában ilyenkor rá is írják az okmányokra, hogy autó hiányában történt az mondjuk, hogy egy óra múlva ér oda az autó” – mondta el forrásunk.

Nem csak a mentés, az alapellátás is akadozhat a világverseny miatt. A Párbeszéd összesítette: a vb-n 550 magyar egészségügyi dolgozó segít majd.

„A Párbeszéd a mai napon Balog Zoltánhoz fordul, hogy azonnal adjon választ arra, hogy egyrészről az az 550 egészségügyi dolgozó, aki részt vesz a FINA-rendezvényen, az vajon nem fog-e hiányozni az egészségügyi alapellátásból, ki fogja pótolni az amúgy is forráshiányos területen a magyar betegek ellátását erre az időre? – vetette fel a kispárt társelnöke, Szabó Tímea.

A Párbeszéd szerint az egészségügyi dolgozókat kaotikus körülmények között, lasszóval szedték össze a vb-munkára. Nettó kétezer forintos órabérért dolgoznak majd, és két nappal a kezdés előtt még nem tudják, hova lesznek beosztva. Az érintetteket eredetileg 160 órás munkára pályáztatták, amit a munkahelyükön ki kellett venniük szabadságként, végül kiderült, hogy csak 40-70 órát foglalkoztatják őket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!