2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Az orosz katonai titkosszolgálattal is kapcsolatban állt a rendőrgyilkos szervezete

2016. október 27., csütörtök 16:34, frissítve: hétfő 20:15

Saját céljaira használta fel az orosz katonai hírszerzés a rendőrgyilkos Győrkös István által vezetett hungarista szervezetet, a Magyar Nemzeti Arcvonalat – írja biztonsági forrásokra hivatkozva az Index. A portál emlékeztet: Győrkösék indították azt az oroszbarát hírportált, amely 2014-ben arról írt, hogy a magyar kormány tankokat szállított az orosz szakadárok ellen küzdő ukrán hadseregnek. Az idős férfit közben előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

A rendőrgyilkos hungarista vezető megsebesült a szerdai tűzpárbajban. A 76 éves férfit a győri kórházba szállították, a bíróság ott rendelte el előzetes letartóztatását. Győrkös Istvánt a tököli rabkórházba viszik majd át. „A bíróság a döntés szóbeli indokolásában kifejtette, hogy a cselekmény jellege az elkövetés módja, a cselekmény tárgyi súlya önmagában megalapozza a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének veszélyét. A bűncselekmény egyébként 10-20 évig vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Emellett indokolta döntését a bíróság azzal is, hogy kezdeti szakaszban van a nyomozás, így további meghallgatások szükségesek, és fennáll a bizonyítási eszközök eltüntetésének, módosításának lehetősége” – tájékoztatott Máté Kinga, a Győri Törvényszék szóvivője.

A gyanúsítottat jól ismerte a titkosszolgálat és jól ismerték a hatóságok is. A Nemzeti Nyomozó Iroda két munkatársa a Teréz körúti robbantással összefüggésben kutatta volna át a házát. Fegyvert kerestek nála. A robbantás után ugyanis a rendőrök több szálon kezdtek nyomozni, nem zárták ki, hogy a kvótanépszavazás kampányának hajrájában valamelyik szélsőjobboldali szervezet robbantott politikai indíttatásból.

„Első körben ki kell vizsgálni az első és talán legfontosabb kérdést, hogy egyéni hiba vagy egyéni döntések okozták ezt a tragédiát, vagy rendszerszintű problémával állunk szemben. A mi meggyőződésünk, hogy a Belügyminisztériumban kell hogy legyen politikai felelőse ennek az ügynek, hiszen annak egészen biztos, hogy személyi döntést igénylő oka van, hogy a tegnapi napon nem a TEK vonult a helyszínre, hanem a Készenléti Rendőrség tagjai. Ez lényegében akkora hiba volt, hogy sajnálatos módon egy rendőrtiszt halálát okozta. Ne felejtsük el, hogy ez az elkövető huszonhat éve a magyar hatóságok látókörében van” – közölte Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

A Miniszterelnökség vezetője szerint korai lenne felelősöket keresni. „A tragédia a rendőrségi állományon belül kizárja, hogy néhány órával később a helyzetet értékelni tudjuk. Arról beszéltünk, hogy mennyire értékes tagját vesztettük el a rendőrségnek. Egy ember halála után a kormány nem a helyzet minősítésével foglalkozik, hanem azt próbáljuk körvonalazni, mi történt” – fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János kancelláriaminiszter.

A férfi ügyvédje szerint Győrkös István véletlenül adott le gépkarabélyából 5-6 lövést a házkutatásra érkezett két rendőrre, akik közül Pálvölgyi Pétert, a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozóját halálosan megsebesítette.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!