2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Egyből tüzet nyitott a rendőrökre a bőnyi férfi

2016. október 26., szerda 18:00, frissítve: hétfő 20:18

Egy negyvenhat éves rendőrt lőtt le egy idős férfi reggel a Győr melletti Bőny faluban.

A támadó akkor kezdett el lövöldözni, amikor a két járőr be akart jutni a házba házkutatási paranccsal, illegális fegyvereket kerestek nála. A férfi az egyik rendőrt fejbe lőtte, majd ő is megsérült. A környéket a terrorelhárítók lezárták, a sérült elkövetőt elfogták, a tettest a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba szállították, ahol megműtötték. A gyanúsított ellen hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés miatt rendeltek el nyomozást.

„Pálvölgyi Péter rendőr őrnagy 46 éves múlt, a KRR NNI kiemelt főnyomozójaként teljesített szolgálatot. 25 éve szolgált a rendőrség kötelékében, a szolgálat teljesítése során kiváló embert, kitűnő kollégát ismertünk meg benne. A mai napon Magyarország belügyminisztere Pálvölgyi Pétert előléptette rendőr alezredessé és hősi halottá nyilvánította” – mondta el az országos rendőrfőkapitány, Papp Károly.

Pálvölgyi Péter és társa még be sem jutott reggel az idős bőnyi férfi házába, amikor eldördültek a lövések. A járőrök házkutatási paranccsal érkeztek, illegális fegyvereket kerestek.

„Az eljáró rendőrökkel szemben, több rendőrrel szemben, fegyvert használt, több lövést adott le, eddigi adatok szerint 5-6 lövést egy gépkarabéllyal. A rendőrök a támadást követően szolgálati lőfegyverüket használták ennek elhárítására, a lövések és a fegyverhasználat eredménye, hogy az egyik eljáró rendőr olyan fejsérülést szenvedett, hogy ennek következtében a helyszínen életét veszítette” – ismertette Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze.

A helyszínre győri és a fővárosi terrorelhárítási egységeket is kivezényeltek, a környéket lezárták, a lakosoknak pedig azt tanácsolták, hogy maradjanak otthon. A TEK főigazgatója arról számolt be, hogy az akció közben az elkövető további gyilkosságokkal fenyegetőzött.

„A behatolás pillanatában sajnos konstatáltuk azt, hogy a kollégánk életét vesztette, a behatolás után, lakáson belül, engedjék meg, hogy pontosítsak, a 76 éves elkövető elzárkózott, többször fenyegetett, hogy aki közelebb jön, bármilyen rendőr is legyen, azt ki fogja végezni” – emlékezett vissza a TEK főigazgatója, Hajdu János.

Mivel a támadó is megsebesült, és állapota romlott, a terrorelhárítók lefegyverezték, majd a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba szállították, ahol megműtötték.

„A szükséges hasi műtétet elvégeztük, az elkövetőn a lövedék a has bal oldalán hatolt be, és meglepő módon semmilyen életfontosságú szervet vagy hasüregi szervet nem érve elhaladt a gerincoszlop és a vastagbél között, és hátul a lágyéki résznél távozott. A műtét során semmilyen életveszélyes sérülést nem észleltünk, a beteg állapota stabil” – közölte Oláh Attila, a győri Petz Aladár Megyei oktató kórház orvos igazgatója.

A hatóságok nem erősítették meg azt a korábbi sajtóértesülést, hogy az idős férfi az 1990-es években működő hungarista mozgalom, a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője volt. A Jobbik nevében Volner János a részvétnyilvánítás mellett rágalmazásnak nevezte, hogy pártjának bármi köze lenne az elkövetőhöz.

A miniszterelnök együttérzését fejezte ki a lelőtt rendőr családjának. Orbán Viktor nyilatkozatában azt írja: elfogadhatatlan, hogy bárki bármilyen indítékkal a törvényesség fenntartóira támadjon. Hozzátette: a lehető legnagyobb szigorral kell fellépni az ilyen lekövetők ellen.

A politikai pártok is sorra részvétüket fejezik ki.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke szerint a következő ülésen vizsgálják a támadás hátterét, és megvitatják: hogyan akadályozható meg, hogy szélsőséges szervezetek, illetve azok tagjai lőfegyverhez jussanak. A közlemény szerint a bőnyi tragédia arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen veszélyeket rejthet, ha veszélyes csoportok fegyverekhez jutnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!