2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A Fidesz alelnöke sokszínűnek látja a magyar sajtót

2016. október 16., vasárnap 19:02, frissítve: vasárnap 19:34

Gulyás Gergely úgy gondolja, hogy Magyarországon nagyobb a sajtószabadság, mint Németországban. Közben a Magyar Tudományos Akadémia egyik külső tagja egy ’56-os konferencián arról beszélt, hogy megérti azt a két kollégáját, akik lemondtak tiszteletbeli tagságukról az Orbán-kormány politikája miatt.

A Magyar Tudományos Akadémia több tagja, illetve doktora fordult pénteken nyílt levélben az MTA elnökéhez. Az aláírók a demokráciáért aggódnak, és veszélyeztetve érzik a sajtószabadságot Magyarországon. Azt kérik Lovász László elnöktől, hogy kezdeményezzen vitasorozatot a jogállamról, az oktatásról, kutatásról, egészségügyről.

Hasonló okokból két külső tag lemondott az akadémiai tagságáról a közelmúltban. Döntésüket megérti egyik kollégájuk, Kende Péter. A szociológus az 1956-os forradalom után Franciaországba emigrált. A hatvanadik évforduló közeledtével ő volt az egyik előadó a Bibó István Társaság budapesti konferenciáján. „Nagyon jól tükrözi, hogy a nyugati világ értelmisége hogyan tekint a magyarországi politikai rendszerre. És ők nem azért mondták le, mert az akadémiával különösebb bajuk volna, hanem azért, mert úgy gondolják, hogy egy ilyen helyzetben még az akadémiának is szót kellene emelni” – fogalmazott a politikai esszéíró, az MTA külső tagja.

A német PEN Club a hazai testvérszervezet állásfoglalását hiányolja. A magyar PEN Club 90 éves idén, a jubileumra meghívták a németeket, de ők nemet mondtak. Mint írták, a PEN Club alapokmánya előírja a kisebbségek és a menekültek védelmét, a magyarok mégsem tiltakoztak az Orbán-kormány migrációs politikája ellen. A magyar PEN Club elnöke – Szőcs Géza költő, aki korábban kulturális államtitkár volt, ma pedig a miniszterelnök egyik főtanácsadója – a németek vádjait terjedelmes levélben utasította vissza. Szőcs Gáza azt írta, hogy szerinte Magyarországon nincs cenzúra, az újságírók szabadon dolgozhatnak, munkájuk során nem éri őket hatalmi agresszió.

A Fidesz alelnöke is visszaszólt a németeknek vasárnapi sajtótájékoztatóján. „Ha már itt a korlátozottan szabad sajtóval rendelkező országokról beszélünk, akkor például a német médiánál ugyanezt a sokszínűségét a vélemények megnyilvánulásának, mint amilyet Magyarországon nap mint nap megtapasztalhatunk, a legcsekélyebb mértékben sem lehet látni. Ott valóban azt láttuk, hogy fontos belpolitikai kérdésekben, mint amilyen például a migrációs válság, menekültválság volt, a német média – nyilván a tulajdonos általi nyomásnak eleget téve – egységesen és kritika nélkül támogatott egy olyan irányvonalat, amit ma már ők is tévesnek tartanak” – közölte Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely úgy gondolja, hogy Magyarországon a sajtó sokszínűbb, mint Nyugat-Európa számtalan országában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!