2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Az MTA-soknak sem tetszik Orbán politikája

2016. október 16., vasárnap 11:58, frissítve: vasárnap 14:51

A Magyarországon végbemenő antidemokratikus folyamatok miatt fordult levélben a Magyar Tudományos Akadémia elnökéhez 28 hazai kutató. A tudósok az akadémia állásfoglalását várják Lovász Lászlótól. Az Orbán-kormány intézkedései miatt korábban négy külföldi tudós mondott le az MTA tiszteletbeli tagságáról.

Tudósok kongatták meg a vészharangot az országban tapasztalható antidemokratikus folyamatok miatt. A Magyar Tudományos Akadémia elnökéhez írt levelükben azt írták, hogy az oktatás, a kutatás és az egészségügy válsága mellett, a közmédiumok állami kisajátítását és a független sajtóorgánumok felszámolását is aggályosnak tartják.

„Úton voltam, amikor értesültem a Népszabadság megszűnéséről, aztán volt ugye, ez az általam fölöslegesnek vélt népszavazás, amely elképesztő sokba került és az eredmény, az minimális, arra se volt égetően szükség, azt a tizenvalahány milliárdot sok mindenre költhettük volna és most egy picikét bajban van a kormány, hogy hogyan adja el ezt a sikertelenséget sikernek” – nyilatkozta Solymosi Frigyes, kémikus, az MTA rendes tagja.

A levelet aláíró 28 tudós arra kéri az akadémia elnökét, hogy az MTA vezetése mielőbb indítson vitasorozatot ezekről a kérdésekről.

„Egy kritikus pontot átlépett a kormány és olyan helyzetbe került az ország, amelybe elképzelhető, hogy az eseményeket nem lehet megfordítani. Távolabb kerül az ország demokratizálódása, fölzárkózása és az Európai Unióhoz való csatlakozásunk is kezd megkérdőjeleződni és ez egy olyan szituáció, egy olyan helyzet, amikor azt hiszem, hogy nagyon fontos lenne jelzéseket adni a politika számára” – mondta el Mellár Tamás, közgazdász, az MTA doktora.

Az akadémia elnöke, Lovász László nem nyilatkozott, de az MTA nevében későbbre ígért tájékoztatást az ügyben. Korábban az Orbán-kormány intézkedései ellen tiltakozva, több külföldi kutató is visszaadta a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagságát. Az elmúlt napokban hárman, nyár óta összesen négyen döntöttek így.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!