2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Belföld

"Zuroff nem érti a jogrendszert"

Felháborítónak tartja Zentai Károly ügyvédje a magyar férfi ellen folytatott hétéves kiadatási eljárást, amelyet szerdán zárt le a legfelsőbb bíróság Ausztráliában.

Denis Barich ügyvéd a Hír Televíziónak azt mondta: az ausztrál rendőrség megvizsgálta az ügyet, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy Zentai Károly részt vett volna az 1944-es gyilkosságban. Szerinte a magyar hatóságoknak, ha valóban ki akarták volna hallgatni Zentait, megtehették volna Ausztráliában is. Efraim Zuroff szerdai nyilatkozata, amelyben tévedésnek nevezte a legfelsőbb bíróság döntését, azt bizonyítja, hogy a nácivadász nem érti az ausztrál jogrendszert – véli Barich.

Nem adható ki

Ismert, az ausztrál legfelsőbb bíróság szerdán úgy döntött: nem adható ki Magyarországnak a háborús bűncselekménnyel gyanúsított egykori csendőrtiszt. John Griffin, Ausztrália budapesti nagykövete át is adta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek azt a jegyzéket, amelyben Ausztrália hivatalosan tájékoztatja hazánkat a legfelsőbb bíróság döntéséről.

Akkor még nem volt bűn

Budapest még 2005-ben kérte az ausztrál hatóságoktól a Perth-ben élő férfi kiadatását. Az ausztrál szövetségi rendőrség 2005-ben vette őrizetbe Zentait, és megkezdte ellene a kiadatási eljárást. Az ausztrál kormány 2009-ben jóváhagyta a kiadatást, de a szövetségi bíróság első fokon érvénytelenítette a döntést, arra hivatkozva hogy a „háborús bűn” vétsége a gyilkosság idején még nem szerepelt a magyar jogrendben, így Zentait nem lehet átadni a magyar hatóságoknak.

Az ausztrál kormány szerint hibás döntés született az ügyben, ezért a legfelsőbb bírósághoz fordult, amely tavaly decemberben úgy határozott, hogy a canberrai vezetés megfellebbezheti a szövetségi bíróság ítéletét.

Zentai Károly az 1950-es években vándorolt ki Ausztráliába, ahol állampolgárságot kapott. Tagadja, hogy részt vett volna a zsidó fiú megölésében, és azt állítja, hogy a kérdéses időszakban nem is tartózkodott Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút

A szombati nagymisét, amire több százezer zarándokot várnak, a Hír Televízió is élőben közvetíti. A műsorfolyam 11 órától indul, a 11:30-kor kezdődő misét honlapunkon és facebookos oldalunkon is élőben lehet követni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!