2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Vona: A Jobbik azért nem a Fidesz ilyen szempontból

2016. december 1., csütörtök 08:04, frissítve: vasárnap 20:06

A Jobbik elnöke nem tudott arról, hogy Toroczkai László milyen rendeletet készít elő Ásotthalmon – ezt maga Vona Gábor mondta a Hír TV-ben.

Az ellenzéki pártban nagy vihart kavart, hogy a Csongrád megyei település önkormányzata rendeletben tiltotta meg a mecsetépítést, a burka, a csador és a burkini viselését közterületen, és homoszexuális propagandát sem lehet folytatni. A határozattal Vona Gábor sem ért egyet, de tiszteletben tartja a döntést.

„Érveltünk egymással szemben, és mind a ketten tiszteletben tartva a másik álláspontját, egyikünk sem tudta meggyőzni a másikat az igazáról. De ez pontosan a néppártosodásnak a bizonyítéka szerintem és annak a bizonyítéka, hogyha valaki magabiztos az igazában, akkor nem kell feltétlenül arra törekednie, hogy mindenáron maga alá gyűrje a másikat. Tehát a Jobbik azért nem a Fidesz ilyen szempontból, hogy ott van egy központilag kitalált vélemény, s akkor mindenkinek innentől kezdve klónoznia kell az álláspontot. Hanem a Jobbikban van lehetőség arra, hogy valaki más álláspontot képviseljen, akár még egy ilyen kérdésben is” – emelte ki a pártelnök a Reggeli járat stúdiójában.

A politikus megismételte: ez Ásotthalom belügye marad, a Jobbik programja pedig az, hogy mindenkinek biztosítják a szabad vallásgyakorláshoz való jogát, amennyiben kormányra kerülnek. Egyúttal azt is üzenik, mindenki vallását, kultúráját tisztelik, de nem szeretnék Magyarország kulturális közegét, „történelmileg megörökölt szöveteit” felborítani.

Szerinte az a vád, hogy diktátorként irányítaná a Jobbikot, pont a jelenlegi helyzet bizonyítja, hogy nem igaz: „hiszen itt van egy olyan álláspont, ami nem egyezik a párt elnökének az álláspontjával, egy településnek a döntése, és én tiszteletben tartom ezt a döntést. […] Azért ne legyenek illúziói senkinek, egy pártot vezetni nem egy egyszerű dolog. Egy pártban rendet kell tartani, a közösséget össze kell tudni tartani, a különféle véleményeket meg kell próbálni közelíteni egymáshoz. Ilyenkor természetesen szükség van arra, hogy az ember kellően erélyes legyen, vagy kellően határozott.” Vona Gábor szerint pártelnöki működése sokkal demokratikusabb működés, mint azt a Fideszben lehet tapasztalni.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

Toroczkai: Lehet próbálkozni, állunk elébe

Akár az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is képes elmenni Ásotthalom jobbikos polgármestere, hogy megvédje az önkormányzat döntését. Toroczkai László a Lánchíd Rádiónak azt mondta: rendeletükkel csak a saját vallásukat akarják védeni. „2014-ben az Európai Emberi Jogi Bírósága hozott egy döntést, és ez a döntés azt mondja, hogy a burka, csador, burkini, stb. közterületi tiltása nem sérti a vallásszabadságot, ez ezzel nincs összefüggésben. Tehát lehet próbálkozni, a magyar Alkotmánybírósághoz el lehet vinni ezt az ügyet, állunk elébe, és hogyha nyilván odakerül, akkor én akár kész vagyok az Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordulni” – emelte ki a polgármester.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!