2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 1. 03:00

Vona feleslegesnek tartja az ásotthalmi rendeletet

2016. november 30., szerda 16:08, frissítve: szerda 18:02

Nem tartja szükségesnek az ásotthalmi rendeletet Vona Gábor. A Jobbik elnöke azt mondta: az országot minden bevándorlótól és a multikulturalizmustól is meg kell óvni. Ha ez megtörténik, akkor nincs szükség arra, hogy a határ menti, jobbikos vezetésű településen betiltsák a muszlim nők hagyományos viseletét.

Ásotthalom önkormányzata rendeletben szabályozta a múlt héten, hogy a településen tilos mecsetet építeni, burkát, csadort és burkinit viselni közterületen, valamint homoszexuális-propagandát sem lehet folytatni. A település polgármesterét nemcsak jogvédők részéről, hanem saját pártjából is kritizálták.

Vona Gábor egy nappal a szerdai elnökségi ülés előtt ellátogatott a településre, és Toroczkai Lászlóval közösen járőröztek a határkerítésnél. Szóba került a múlt héten elfogadott rendelet is, de az álláspontok továbbra is eltérőek.

„Ez Ásotthalom belügye, nem a Jobbik programja. A Jobbik kormányra kerülve mindenkinek biztosítani fogja a szabad vallásgyakorlásához fűződő jogát” – mondta a Hír TV-nek Vona Gábor.

A pártelnök egyértelművé tette, hogy nem ért egyet a javaslattal, de tudomásul veszi az ásotthalmiak döntését, Toroczkai Lászlót pedig nem éri semmilyen retorzió, hogy nem egyeztetett a pártvezetéssel a rendelet bevezetéséről:

– Nyugodt hangú beszélgetés volt, és ilyen föl sem merült, úgyhogy azt mondhatjuk, hogy a kutya ugat, a karaván halad.
– Akkor lehet kezelni ezeket a helyzetet?
– Nincs szükség kezelni, ez egy kérdés, amelyben nem értettünk egyet, de megbeszéltük. Tiszteletben tartjuk egymás álláspontját, és koncentrálunk a feladatunkra.

Ásotthalom polgármestere, a Jobbik alelnöke cáfolta azokat a híreket, hogy a nézetkülönbségek miatt távozna a párt elnökségéből. „Szóba sem került, hogy akár az elnökséget, akár a Jobbikot elhagyjam. Ez olyan nézetkülönbség, amelyet meg kell beszélni egymással. A Jobbik elég nagy párt, az ellenzék legerősebb pártja, amelyben többféle nézet, árnyalat elfér” – nyilatkozta.

Toroczkai László a jogvédők és magyarországi muszlim szervezetek tiltakozása ellenére sem tartja aggályosnak a rendeleteket, szerinte kibírják a törvényesség próbáját.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!