2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

„Véletlenül” kávézott Mészárossal a földügyi államtitkár

2016. április 27., szerda 19:27, frissítve: csütörtök 07:24

Egy Habony Árpád által is kedvelt fővárosi luxusszállodában kávézott együtt a földügyi államtitkár Mészáros Lőrinccel. Állítólag véletlenül futottak össze egy feketére. A szocialisták viszont arra gyanakszanak, a kávé mellett a földárverések is terítékre kerültek.

A Népszabadság újságírója vette észre az egyik budapesti luxusszállónál  Mészáros Lőrincet. A felcsúti polgármester azután fogta sietősre a távozást, hogy észrevette a kint álló újságírókat. Az állami földárveréseken milliárdokért vásárló nagygazda a földügyi államtitkárral futott össze egy kávéra.

– Én csak kávézni voltam.
– Tessék?
– Én csak kávézni voltam.
– De miről tárgyalt Bitay úrral?
– Semmiről.

A Pilisszentlászlón épp egy erdei bicikliutat átadó Bitay Márton sem lát kivetnivalót a történtekben. „Elképesztő, és ebben van ennyi muníció, vagy ennyire érdekes?” – fogalmazott. Abban sem érez semmi furcsát, hogy bár elmondása szerint ritkán jár a szállodába, most mégis épp akkor tért be egy kávéra, amikor a felcsúti polgármester.

– Mennyire gyakran jár kévézni a Four Seasonsbe?
– Most megfogott, megpróbálom összeszámolni, tán ez volt a harmadik alkalom, de ebben volt egy ebéd is.
– És minden alkalommal találkozik ott mondjuk Mészáros Lőrinccel?
– Nem, a kérdésfeltevés mögött is azért azt sejtem, hogy ön is pontosan tudja, hogy ez nem így van. Most is csak véletlenül futottunk össze, de régről ismerem őt, úgyhogy egy baráti kávét megittunk.

Május elején indulnak az újabb földárverések Fejér megyében, az államtitkár szerint ez nem került szóba. „Én nem tudom, hogy ő szeretne-e még vásárolni, hol tart a tulajdonszerzési maximumokkal, és mik a szándékai a földvásárlás terén. Mint minden magyar földművesnek, nyitva áll az ajtó” – mondta el Bitay Márton.

„Csak az önök, a kollégáinak a hírközlése alapján tudom, hogy talán egy kávét ittak” – fogalmazott Font Sándor az üggyel kapcsolatban, de Kocsis Máté a kormánypárt kommunikációs igazgatója sem hallott a találkáról:

– Volt ilyen egyeztetés?
– Volt, tegnap.
– Elnézést kérek, ez kimaradt az életemből.
– Más ügyben nem szoktak Mészáros Lőrinccel egyeztetni?
– Én nem szoktam vele egyáltalán egyeztetni.

A felcsúti polgármester családja mintegy 1500 hektárnyi földet vásárolt az állami árveréseken Fejér megyében. A szocialisták szerint a kávé mellett is erről lehetett egyeztetés, ezért a licitek leállítását követelik.

„A májusi kiírás szerint nyilván meg akarnak egyezni, hol, milyen áron és ki vehet majd földet. Ez zajlik, és amennyiben a Bitay nem ad erre magyarázatot, hogy mi volt ez a titkos találkozó, ahonnan ráadásul még el is menekült, akkor mi csak azt tudjuk mondani, hogy azonnali hatállyal állítsák le a következő árverési kört” – fejtette ki Gőgös Zoltán az MSZP elnökhelyettese.

A luxusszállót egyébként Habony Árpád is szívesen használja találkozókra. Legutóbb az Együtt elnöke látta, ahogy a miniszterelnöki bizalmas a TV2 és a Századvég vezetőivel tárgyalt, míg a másik asztalnál Orbán Viktor veje az állami vagyonkezelő cég vezérével beszélgetett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!