2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Újabb milliárdokkal drágul a vizes vb

2017. május 2., kedd 15:32

Tovább drágult a vizes vb, már mintegy négyszeres drágulásnál tartunk, de csak akkor, ha nem számoljuk bele a FINA által kiszabott jogdíjakat. Azokkal együtt már 130 milliárd forintnál is nagyobbak lennének a költségek.

Újabb 800 millió forinttal drágul a FINA-vb, olvasható a Közbeszerzési Hatóság honlapján. Az újabb összeget a Margit-szigetre fordítják, kertészeti és környezet-átalakítási feladatokra. A közbeszerzési pályázatot két olyan cég nyerte meg, melyeknek egy év alatt nem volt eddig akkora árbevételük, mint amekkorára most számíthatnak. A nyertes ajánlat a Varland Kft. és a Kobold 2003 Kft. közös ajánlata volt; előbbi bevétele tavaly 227 millió, utóbbié 546 millió forint volt.

A most kiosztott beruházás a Margit-szigeti fejlesztések harmadik üteme. A 800 millió forintból a többek között az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

• Casino környezete és Uzsonnás-kert felújítása és átalakítása

• Árpád hídi fogadótér átalakítása

• Pesti part burkolatának stabilizálása

• Budai járda kiépítése

• Négy büfé átalakítása

• Információs táblák kihelyezése

A vizes vb kiadásai jelenleg már 95 milliárd forint körül tartanak. A sportesemény költségei tavaly indultak drasztikus növekedésnek, egy éve már 60 milliárd forintnál tartottak. Az úszószövetség a pályázatkor még úgy számolt, 20-25 milliárd forintból kijön majd a vizes vb összes költsége. Jelenleg tehát már legalább négyszeres drágulásról beszélhetünk, pedig a vb eseményei még el sem kezdődtek. A FINA-vb összes plusz költségét az Átlátszó élőben gyűjti ebben a táblázatban.

Ebben az árban azonban még nincsenek benne azok a költségek, amelyeket jogdíjként számol fel a nemzetközi úszószövetség, a FINA. Seszták Miklós fejlesztési miniszter egy mai sajtórendezvényen elmondta, hogy a szervezési és építési költségeihez még hozzájönnek a FINA által kiszabott jogdíjak is, körülbelül 38,6 milliárd forint. Azaz a vb valós költsége 130 milliárd forintnál is több lehet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!