2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

Új kampányt indít a TASZ

2017. február 21., kedd 06:54, frissítve: kedd 08:12

Kampányt indít a Társaság a Szabadságjogokért a kórházi fertőzések ellen.

A szervezet a személyes történetek megosztására kéri a fertőzések által érintetteket, és arra szólítja fel az ÁNTSZ-t, hogy folytasson le soron kívüli ellenőrzéseket az intézményekben, így feltárva a fertőzések okait.

„Azért fordulunk ehhez az eszközhöz, mert azt látjuk, hogy nincsen olyan jogi eszköz, amellyel ki lehetne kényszeríteni a vizsgálatot az ilyen ügyekben. Lehet pereskedni, de az nagyon-nagyon sokáig tart, és gyakorlatilag lehetetlen a bizonyítás. Az állami szervek, az állami szereplők nem tesznek érdemi lépéseket, ezért a hozzánk beérkező történeteket az ÁNTSZ-nek fogjuk továbbítani. Arra foguk kérni őket, hogy e konkrét történetek alapján a megfelelő kórházakban folytassanak le ellenőrzéseket, és állapítsák meg, hogy van-e valami látható ok, ami miatt ezek a fertőzések ilyen tömeges számban előfordulhatnak” – mondta el a Hír TV-nek Asbóth Márton, a TASZ betegjogi és önrendelkezési programvezetője.

Nincs stratégia

Korábban megírtuk: több mint tíz éve nem készült stratégia a kórházi fertőzések visszaszorítására – pedig az Európai Unió már a 2004-es uniós csatlakozásnál egy program kidolgozására kérte Magyarországot. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete minden kórházba és rendelőbe kézfertőtlenítőket helyezne ki. A Reszasz egyébként ötpontos akciótervet tett közzé a kórházi fertőzések visszaszorítására. A szervezet szerint a kormánynak pluszforrást kellene biztosítania egyebek közt arra, hogy jövő júliusig az egészségügyi intézmények betegellátó helyiségeiben kézfertőtlenítőt helyezzenek ki.

A Magyar Nemzet információi szerint a kórházi fertőzéseket egy, az intézményekben használt antibiotikum elszaporodása okozhatja.

„Orosz rulettet játszanak az emberek életével”
A Párbeszéd társelnöke annak kapcsán nyilatkozott a Hír TV-nek, hogy a dél-pesti Jahn Ferenc kórházban több nap elteltével tűnt csak fel egy holttest az egyik vécében. Bővebben >>>
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!