2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Civil törvény: a segélyszervezetek mentességet kérnek

,

2017. április 11., kedd 11:22, frissítve: kedd 19:41

A Fideszen belül is vita van arról, hogy az új civil törvény hatálya alá tartozzanak-e az olyan karitatív szervezetek, mint a Máltai Szeretetszolgálat. A párt tárgyalni fog az érintettekkel. Ugyanakkor Trócsányi László szerint a törvény diszkriminációmentes és alkotmányos.

Az igazságügyi miniszter azt mondta: bízik abban, hogy nem működik olyan civil szervezet Magyarországon, amely nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ám ezt csak úgy lehet megtudni, ha biztosítva van e szervezetek átláthatósága.

„Mindenkire vonatkozó jogszabályt fogadtak el. Bízom abban, hogy nem lesz olyan szervezet, amely kockázatot jelentene, de ehhez el kell fogadni ezt a jogszabályt, mert úgy gondolom, hogy a kockázat azért mégiscsak lehetséges. A nyilvánosság, a transzparencia fontos szempont mindenki számára” – nyilatkozta a miniszter.

A jogszabály  a legnagyobb magyarországi  segélyszervezeteket is érintheti jelenlegi formájában, hiszen 2015-ös beszámolója szerint az Ökumenikus Segélyszervezet, és a Máltai Szeretetszolgálat is jelentős mennyiségű külföldi támogatást kap. A törvény miatt több karitatív szervezet már megkereste a kormánypártokat, a Fidesz alelnöke szerint tárgyalnak is majd velük.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva közölte sajtótájékoztatóján, hogy bár nem tartja megbélyegzőnek, hogy a civil szervezeteknek külön fel kell majd tüntetniük, ha külföldről támogatást kapnak, a segély- és egyházi szervezeteknek majd nem kell ezt megtenniük. Azt pedig, hogy belföldről, magánszemélyektől mekkora támogatást kapnak, egy szervezetnek sem kell közölnie, így például a kormányközeli CÖF-nek sem.

„Van olyan javaslat, hogy a Karitatív Tanács tagjait mentesítsük a bejelentési kötelezettség alól, a frakció meg fogja tárgyalni. Az ő esetükben akár kivételt is lehet tenni, de nem látom önmagában a negatívumát annak, hogy külföldről jövő támogatás miatt regisztrációs kötelezettségük van a törvény hatálybalépését követően” – szögezte le Gulyás.

A pártban ugyanakkor még vita van a segélyszervezetek mentességéről. Kósa Lajos ezzel kapcsolatban elmondta, „van egy olyan álláspont, mely azt mondja: miért baj az, ha tudjuk, hogy egy szeretetszolgálat mondjuk egy magyarországi akció kapcsán külföldi támogatást használ fel". Ez a Fidesz frakcióvezetője szerint nem baj, sőt, büszkének is kell lennünk rá.

A javaslatba várhatóan a nemzeti konzultáció elsődleges eredményeit is beépítik. A civil törvényt normál eljárásban tárgyalja a parlament.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!