2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Belföld

Társelnök és EP-képviselő is lenne egyszerre Demeter Márta

Hiába szorult az LMP EP-listájának második helyére, Demeter Márta Brüsszelben folytathatja a politizálást. Pártja ugyanis két mandátumra számít. Demeter nem fordítana hátat teljesen a belpolitikának, ugyanis társelnöki címét nem adná vissza. Demeter Mártát egyébként az a Vágó Gábor előzi meg a listán, aki korábban négy évre már otthagyta az LMP-t.

  • Társelnök és EP-képviselő is lenne egyszerre Demeter Márta

A hétvégén jelentette be az LMP, hogy Vágó Gábor került az európai parlamenti listájuk első helyére. Vágó csak tavaly óta politizál ismét az LMP-ben, 2014-ben ugyanis egyszer már otthagyta a pártot. Társelnökük ennek ellenére nem lát problémát a jelölésében.

„Vágó Gábor az LMP alapító tagja, tehát már a 2009-es alapító időszakot megelőző előkészületi munkákban is itt volt, tehát nagyon régi LMP-s politikusról van szó. Vágó Gábor az LMP korábbi országgyűlési képviselője, és nyilván a kongresszusi küldöttek is jól ismerik a munkásságát és ő az, aki a legjobban tudja képviselni az LMP programját” – indokolt Keresztes László Lóránt.

A lista második helyén viszont az a Demeter Márta szerepel, aki csak két éve érkezett az LMP-be az MSZP-ből. A párt az előző európai parlamenti választáson egyetlen képviselőt küldött az Európai Parlamentbe, most viszont két mandátumra számítanak. Így szerintük női társelnökük Brüsszelben folytathatja.

Demeter Mártát a múlt héten kizárták az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságából. Az LMP társelnöke megbukott a nemzetbiztonsági felülvizsgálaton. Még tavaly egy iratbetekintésre hivatkozva azzal vádolta meg Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy lányát a honvédség repülőgépével utaztatta. Azonban hamar kiderült: tévedett. Az ügyben nyomozást is elrendeltek. A gyanú szerint ugyanis az LMP társelnöke harminc évre titkosított, érzékeny katonai adatokat tett közzé politikai haszonszerzés céljából.

Demeter Márta most azt mondta, nem a konfliktusok elől menekülne és nem hagyná itt a belpolitikát.

„Az európai parlamenti munka mind az Európai Parlamentben, mind pedig a hazai belpolitikában nagy aktivitással jár. Természetesen folytatjuk az eddigi munkánkat, azt gondolom, hogy az LMP az egyik legharcosabb ellenzéke a jelenlegi rezsimnek” – mondta.

Ha Demeter Márta kijut Brüsszelbe, magyar országgyűlési mandátumát vissza kell adnia. Kérdésünkre azt mondta, társelnöki pozícióját megtarthatja.

Vágó Gábor korábban jelezte, bejutása esetén csak az Európai Zöld Párt frakciójába ülne be. Nemrég azonban az Európai Zöld Párt társelnöke arról beszélt, a szövetség kizárhatja soraiból az LMP-t, mert aggasztónak tartják hogy az antiszemita botrányokba keveredett Jobbikhoz közelednek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!