2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Tarlós: Hiba lenne ilyen adósságcsapdába beletolni a fővárost

2016. július 16., szombat 15:29, frissítve: szombat 15:47

Budapest eladósodásához vezetne, ha hitelből újítanák fel a hármas metrót – állítja a főpolgármester. Tarlós István attól tart, hogy a BKV kedvezményezettje sem lehetne a támogatásnak, így az áfát is elveszítené. A kancelláriaminiszter szerint azonban megtérül a felújítás, ezért nem ad rá vissza nem térítendő támogatást Brüsszel.

„Erre akár hitelt is érdemes fölvenni, mert a hitel megtérül a jelenlegi számok és számítások alapján” – fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján a kancelláriaminiszter. A 3-as metró felújítása hitelből is megtérülne, ezért nem ad rá vissza nem térítendő támogatást az Európai Unió, Lázár János szerint. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón megerősítette azt a sajtóhírt, hogy a kormány állami garanciát nyújt a fővárosnak a közel 140 milliárdos kölcsön felvételéhez.

Tarlós István szerint rosszindulatú a 3-as metró felújítását úgy beállítani, mintha az infrastruktúra-fejlesztés teljes összegét hitelből kéne fedezni. A sajtóinformációkat 24 órán belül rendkívüli tájékoztatóján cáfolta a főpolgármester. Igazát egy brüsszeli levéllel is alátámasztotta.

„Az unió válasza a következőképpen hangzik, 2016. július 14-én, 20 óra 41 perckor: »Örömmel veszünk részt a projekt részfinanszírozásában, és egyeztettünk az EIB résszervezetével, hogy tudnák-e finanszírozni a projekt támogatáson felüli részét«. Nem tudom, érzékelik-e a különbséget, de egy-két arcról a rosszkedv jeleit leolvasva úgy látom, hogy értelmezik a dolgot” – fogalmazott pénteki rendkívüli tájékoztatóján Tarlós István.

Mindenkinek igaza van – magyarázta Lázár János csütörtöki és Tarlós István pénteki szavai közti eltérést a miniszterelnökség államtitkára. Csepreghy Nándor a Hír TV-nek azt mondta: a május 10-én lezajlott utolsó brüsszeli egyeztetésen valóban az hangzott el: csak hitelből tudja támogatni az unió a metrófelújítást, mivel az nem eredményez közlekedési kapacitásbővülést.

„A kormány mindenképpen megtalálja annak a módját, hogy finanszírozza a 3-as metró felújítását, fedezetet, hitelgaranciát nyújtson a fővárosnak, ami azt gondolom, a főváros szempontjából ettől kezdve másodlagos kérdés. Ott az a legfontosabb, hogy az utasok biztonságban tudjanak közlekedni, modern körülmények között, és ehhez nyújtunk mi konkrét segítséget a fővárosnak” – nyilatkozta a Miniszterelnökség államtitkára.

Tarlós István kitart a mellett a brüsszeli tájékoztatás mellett, hogy az Európai Beruházási Bank örömmel vesz részt a projekt hitelen felüli résztámogatásában.

„Azt én nem tudom, hogy a kormány el tudja-e érni, hogy az unió ne adjon vissza nem térítendő támogatást, vagy el akarja-e érni, ezt nem tudom megítélni. De ha volna ilyen szándék, azt én nagyon nagy hibának tartanám. 2018-ban meg kéne nyerni Budapesten is a parlamenti választásokat, tehát ilyen adósságcsapdába betolni a fővárost nem lehetséges, hiába vállal garanciát a kormány. Elvileg, amíg csak képessége van a városnak, a hitelt neki kell visszafizetnie, nem pedig a kormánynak, ahogy a szerelvényfelújítás 60 milliárdos hitelét végül is nem a kormánynak kell visszafizetnie, hanem a városnak” – reagált a főpolgármester.

Tarlós István megjegyezte: amennyiben az egész projekt mögé hitelt állítanak, az a város eladósodását eredményezné. Ráadásul a BKV kedvezményezettje sem lehetne a támogatásnak, így a közlekedési vállalt a 27 százalékos áfát is elveszítené.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!