2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Metrófelújítás: nem merült fel óriáshitel felvétele

2016. július 15., péntek 15:10, frissítve: kedd 17:40

Nincs szükség óriáshitel felvételére a 3-as metró felújításához, a főpolgármester közölte, Brüsszel támogatja a beruházást, vagyis az részben uniós pénzből valósulhat meg. Tarlós István rendkívüli sajtótájékoztatóján arról is beszélt: a Liget-beruházás vitáinak tapasztalata alapján a római-parti mobilgátról helyi népszavazáson kellene megkérdezni Óbuda lakóit.

Sajtóinformációkat cáfolt rendkívüli tájékoztatóján a főpolgármester. A Népszabadság csütörtökön írt arról, hogy Budapest állami garanciavállalás mellett, 139 milliárd forint hitel felvételére kényszerül az Európai Beruházási Banktól a 3-as metró felújítása miatt. A cikk közlése után a főpolgármesteri hivatal levélben kért tájékoztatást az Európai Bizottságtól. Ennek alapján Tarlós István közölte: szó sincs arról, hogy Brüsszel ne adna pénzt az M3-as metró felújítási munkálataira.

„Az unió válasza a következőképpen hangzik. 2016. július 14-én 20 óra 41 perckor: Örömmel veszünk részt a projekt részfinanszírozásában, és egyeztettünk az EIB résszervezetével, hogy tudnák-e finanszírozni a projekt támogatáson felüli részét. Nem tudom, érzékelik-e a különbséget, de egy-két arcról a rosszkedv jeleit leolvasva úgy látom, hogy értelmezik a dolgot” – mondta a főpolgármester.

Tarlós István kitért arra is: Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón még nem tudhatott a brüsszeli válaszról, ezért mondta azt újságíróknak, hogy nem lesz uniós forrás a metró felújítására. A főpolgármester azt is hangsúlyozta: egyeztet a kormánnyal arról, hogy a még hiányzó mintegy 40 milliárd forintot milyen forrásból teremtik elő.

A főpolgármester megjegyezte: a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal egyetértésben legalább 60 százalékos uniós támogatásra számítanak. Tájékoztatóján a főpolgármester a Római-partra tervezett mobilgátról is beszélt. A politikus jónak látná, ha az ügyben népszavazáson nyilváníthatnának véleményt a harmadik kerület lakói, ezért erről egyeztet Óbuda polgármesterével. „Mindenki tudja, hogy 25 éve meg kellett volna építeni ezt a védművet. Ha lehet helyi népszavazást kiírni, akkor én kiírom, hogy ne kelljen ilyen Városligethez hasonló eseményekkel szembenéznünk, bár én azt se nagyon bánom, mert őszintén megmondom, hogy majd az elszánt ellenzőkhöz fogjuk irányítani azokat, akiket elmos a víz, ha jön a nagy víz. Aztán akkor oda lehet állni, de akkor mind szerteszét fognak futni, meglátod” – tette hozzá Tarlós István.

Legutóbb az Egyesület a Római-partért követelte a 70 hektáros területe árvízi védelmének megvalósítását, mások viszont azt kifogásolják, hogy Budapest utolsó természetes partszakasza helyén épülne a mobilgát, amellyel az elmúlt évtizedekben illegálisan épített házakat védenék meg.






@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!