2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tarlós furcsállja Demszky lépését

,

2017. február 7., kedd 13:20, frissítve: kedd 19:06

Demszky Gábor sem megy el arra a parlamenti bizottsági ülésre, ahol a 4-es metró korrupciógyanús szerződéseiről faggatnák. Ezt a volt főpolgármester ügyvédje jelentette be Magyarország élőben című műsorunkban. Korábban Gyurcsány Ferenc is jelezte, hogy nem megy el az ülésre. A jelenlegi főpolgármester elődje felelősségét firtatja.

„Nincs takargatnivalóm, állok majd a nyilvánosság elé” – múlt héten még úgy tűnt, tartja magát korábbi ígéretéhez Demszky Gábor. A volt főpolgármester ügyvédjén keresztül aztán azt üzente: mégsem megy arra a parlamenti bizottsági ülésre, ahol a 4-es metró korrupciógyanús szerződéseiről faggatnák.

Tarlós István jelenlegi főpolgármester a Lánchíd Rádióban ugyanakkor furcsállta, hogy Demszky Gábort még meg sem gyanúsították, de már ügyvédet fogadott, és kijelentette, hogy nincs köze az ügyhöz. „Demszkyék egyetlenegy, kapaszkodjon meg, egyetlenegy metrószerződést sem vittek annak idején a közgyűlés elé. Nem tudni, kik és hol döntöttek, a közgyűlés elé egyetlenegy sem került. És azt az öt alapszerződést, amelynek a büntetések és az anyagi természetű eljárások több mint 90 százalékát tulajdonítják, mind a 2006-os választások előtt kötötték” – mondta Tarlós.

Gyurcsány Ferenc sem megy el a meghallgatásra. A Demokratikus Koalíció szóvivője azzal indokolta a pártelnök távolmaradását, hogy a 2010 előtti kormányok a Csalás Elleni Európai Hivatal szerint sem felelősek az ügyben.

„A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mindent megtett, ami tőle elvárható volt, egész sor vizsgálatot indított, és több szerződés megkötését megtiltotta. Az OLAF a fővárosi vezetés, a fővárosi önkormányzati cégek felelősségét állapította meg. Az ugyancsak a bizottság elé citálni kívánt Gy. Németh Erzsébet sem városvezető, nem volt sem városi cégvezető, így az ő meghallgatása is felesleges, nem is fog megtörténni” – jelentette ki Gréczy Zsolt szóvivő.

Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő közben azért fordult az OLAF-hoz, hogy pontosítson a jelentésén. „Egészen meglepődtem azon, hogy Medgyesi Péter neve van föltüntetve, az is érthetetlen, hogy mi is az az ügy, amelyben őt megkérdezték vagy meghallgatták, mert a másik ágon az érintett Alstom nevű céget expressis verbis nem keresték meg, mert a jelentés közli, hogy az angol kormány kérésére nem keresték meg az Alstomot” – nyilatkozta Szanyi Tibor.

A Csalás Elleni Európai Hivatal szerint minden harmadik forintot szabálytalanul költöttek el a 4-es metró 450 milliárdjából, emiatt Magyarországnak 59 milliárdos támogatást kellene visszafizetnie az uniónak.

Az LMP fővárosi képviselője szerint a botrány minden szereplőjének el kell tűnnie a politikai életből. Csárdi Antal a Hír TV reggeli műsorában azt mondta, ha a pártjuk által felkért jogászcsoport végez a vizsgálatával, és a főváros vagy az ügyészség nem tesz lépéseket az ügyben, akkor ők cselekednek majd.

„Azoknak a politikai közösségeknek, amelyeknél az érintettség kimutatható és bizonyítható, el kell tűnniük a mai magyar politikai térképről. El kell tűnniük, a jogi felelősséget pedig azoknak kell vállalniuk, akik a jogszabályokat megsértették. De a politikai felelősség nem félretehető, mellékes szál, mert amíg ők közöttünk vannak, és a mindennapi döntéshozatalnak a részei, addig ebben az országban, ebben a városban nem lesz rend” – vélte a politikus.

Tekintse meg a teljes interjút:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!