2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Moziklip 13:00

Tarlós: Én ezt felújítom, akárki akármit hazudozik

2017. június 8., csütörtök 12:47, frissítve: csütörtök 17:59

Lelkiismereti kérdésként kezeli a 3-as metró ügyét a főpolgármester. Tarlós István azt is közölte: több tízmilliárdos tartalékai vannak a fővárosnak, melyet ha kell, a metróra szánnak.

„Fajankó” – így indította a 3-as metró miatt meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatóját Tarlós István. A főpolgármester az MSZP fővárosi képviselőjének tegnapi nyilatkozatára reagált így, miszerint „Orbán háborút indított a budapestiek ellen”.

Muszáj felújítani

Tarlós elmondása szerint évek óta az az egyik fő célja, hogy rendbe hozzák a kék metrót.

„Próbáljuk meg életszerűen elemezni a 3-as metró ügyét. Van itt egy 1976 és 1990 között átadott, rendkívül aggott metró, amelyet muszáj felújítani. Én ezt fel fogom újítani, akárki akármit beszél, rikácsol, hazudik. […] Bármibe kerül, és bármilyen kommunikáció várható a jövőben, bármilyen rosszindulatú írások, engem nem érdekel. Egy célom van, öt éve a legfontosabb cél: hogy felújítsuk a metrót” – szögezte le a városvezető. Szerinte ez már lelkiismereti kérdés.

A tegnapi kormányülésen született megegyezésről Tarlós úgy vélekedett, hogy az „optimálisnál rosszabb, a rosszindulatúak által vártnál jobb” megállapodás jött létre.

„Pluszpénzt ugyan nem kapunk, ha minden igaz, akadályokat sem kapunk. A lényeg, hogy beértek az új ajánlatok a déli, a középső és az északi szakasz állomásaira, továbbá az alagútra” – számolt be a főpolgármester. Hozzátette: az észszerűség szerint az északi szakasszal kezdik a renoválást, bár ő a déli szakasz felújítását tartotta fontosabbnak.

Konkrét cégeket és összegeket nem közölt, azonban azt elmondta: a teljes alagút, illetve az északi szakasz felújítását már szeptember végén elkezdhetik, a maradék szakaszokra pedig valószínűleg új tendert írnak ki.

Több tízmilliárdos fővárosi tartalék

A beruházás fedezetével kapcsolatban Tarlós István arról számolt be, hogy a kormánnyal kötött, érvényes támogatási szerződésben 137,5 milliárd forint szerepel, amely a szakvélemények alapján bőven elég az alagút felújítására. Ha a költségek mégis meghaladják ezt az összeget, a fővárosnak arra is lesz fedezete, igaz más beruházások rovására.

„Ha mégis többe kerül, mint 137 milliárd, honnan lesz fedezet? Elárulom, hogy mivel 2012 óta kínlódom a 3-as metróval, a gondolataim előbbre jártak, mint a kommunikáció. Próbáltunk gazdálkodni, és van egy komoly, több tízmilliárdos pénzmaradvány a főváros saját gazdálkodásából. Másra akartuk elkölteni, de ebből egy fillért sem fogok engedni elkölteni. Tartalékolni kell a 3-as metróra” – közölte a városvezető, hozzátéve: Brüsszelben egy, a kormány és a főváros által felállított küldöttség arról tárgyal majd, hogy ne érje hazánkat szankció, ha ezt a fővárosi tartalékot is fel kell használni a metrófelújításhoz.

Tarlós szerint ezt a problémát Budapest akkor is megoldja, ha „teljesen magára marad”, erre azonban csak akkor van esély, ha ezt „valahol, valamilyen szinten szándékosan” akadályozni fogják.

A főpolgármester újságírói kérdésre elárulta, hogy a főváros tartaléka több mint 30 milliárd forint.

Tekintse meg a teljes sajtótájékoztatót!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!