2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Balog Zoltán lemondását követelték

2017. február 5., vasárnap 18:52, frissítve: vasárnap 18:56

Ismét utcára ment a Tanítanék, a mozgalom az oktatásügy mellett a civilekért is szót emelt. A KDNP képviselője sorosozott és elmúltnyolcévezett a tüntetést bírálva.

A Kossuth téren mások mellett beszédet mondott Szert Boglárka jogász, akit kirúgtak az Antall József Tudásközpontból, mert megvédte egy olimpiaellenes lájk miatt meghurcolt kollégáját.

„Mindenki fél, az egzisztenciájukat féltik, félnek attól, hogy nem tudják gyerekeiket egyetemre küldeni, mert fizetős a felsőoktatás. Szerintem nagyon fontos meghúzni a határvonalat a félelem és rendszerszintű ostobaság között” – mondta Szert Boglárka, jogász.

A Tanítanék mozgalom a többi közt az oktatásért is felelős emberi erőforrások miniszterének, Balog Zoltánnak a lemondását követelte. Törley Katalin emellett a civil szervezetek működésének megnehezítése ellen is szót emelt.

„Miközben a hatalmon lévőknek a meggazdagodását nem lehet nyomon követni, ellenőrizni, nincs erre gyakorlati lehetőség, eközben az eddig is transzparensen működő, folyamatosan ellenőrzött és sok esetben teljesen önkéntes alapon ingyen dolgozó civil szervezeteket, csoportosulásokat, mozgalmakat bántják, vegzálják. Elakarnák venni tőlünk a közügyekbe beleszólás jogát. valójában a szabadságot akarják elvenni tőlünk” – így a Tanítanék Mozgalom képviselője.

Megszólalt Szentesi Kálmán is, aki nyílt levélben kérte vissza befizetett adóját, mert szerinte az állam nem arra fordítja a közpénzt, amire kellene.

A szaktárca már a demonstráció előtt reagált a pedagógusok tüntetésére. Közleményében azt írta, a Tanítanék sokadszorra szervez utcai politikai akciót, de amíg ők tüntetnek, a kormány inkább cselekszik.

Az oktatási államtitkár politikai okokat sejt a demonstráció mögött, de azt mondja, a kormány által életre hívott Közoktatási Kerekasztalnál a mozgalom tagjaival is egyeztetne. Bővebben >>>

Sorosozott és elmúltnyolcévezett a KDNP képviselője a Tanítanék mozgalom tüntetését bírálva. Hollik István azt hangoztatta, hogy nem érdekli az oktatás ügye azokat, akik a Kossut téren tüntetnek. Szerinte a demonstráció szervezői mögött Soros György áll, és az oktatást csak ürügyként használják a kormány ellen. A kereszténydemokrata politikus szerint az is ezt igazolja, hogy ha valóban az oktatás ügyét tartanák szem előtt, akkor a Köznevelési Kerekasztalnál mondanák el kritikáikat a tüntetők.

„Kimondhatjuk azt, hogy a mai tüntetőket nem az oktatás helyzete érdekli, nem a pedagógusokért vonulnak utcára, hanem hogy az oktatás ügyét felhasználva támadják a kormányt. Ha ez nem így lenne, akkor folyamatosan részt vennének a Köznevelési Kerekasztal egyeztetésein, ahol lehetőség van a szakmai párbeszédre” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Az eseményt élőben közvetítettük a Hír TV Facebook-oldalán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!