2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

CPAC Magyarország 2024 00:10

Spekulánsok tömege juthat így földhöz

2015. november 12., csütörtök 19:51, frissítve: csütörtök 19:51

A spekulánsok tehették népszerűvé az aranykalászos gazdaképzést a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége szerint. Egy fiatal gazda azt mondta a Hír TV-nek: gyorstalpalón szerzett papírral nem lehet megélni a földből.

Az új földtörvény 2013-as elfogadása óta felpörgött az aranykalászos gazdaképzés, cégek tucatjai hirdetik magukat az interneten. A Hír TV találomra választotta ki az egyik társaságot. A gyorstalpalón november végére garantáltan megkaptuk volna a papírt. „Nem olyan szigorú a vizsgabizottság, úgyhogy (…) nem szokott olyan lenni, hogy valakinek nem sikerül” – fogalmaztak a gazdaképzőben.

Az aranykalászos tanfolyam kevés, ha valaki komolyan gondolja a gazdálkodást – mondja Polgár Ákos gazdálkodó. „Itt nem a megnevezés a fontos, ha valaki itt ezt komolyan veszi, vagy tényleg ebből szeretne megélni, a legjobb tudását szeretné nyújtani, akkor folyamatosan képezni kell magát, véleményem szerint nem elég az, ha valaki aranykalászos gazdának mondja magát” – nyilatkozta a Hír TV-nek.

Annak viszont elég, aki tehetős ügyvédként, orvosként vagy vállalkozóként vásárolná fel befektetési céllal a földet – mondja Máhr András. A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese szerint egyértelmű a helyzet:

– 2014-ben, megnéztem, több mint 8500-an végezték az aranykalászos tanfolyamokat, és megnéztem a hirdetményeiket, adott esetben van olyan hirdetés, amelyik azt mondja, hogy csak beiratkozni kell, ki kell fizetni a 300 ezer forintot, és vizsgázni kell menni. Most, hogy ezekből az emberekből földműves lesz, én legalábbis szkeptikus vagyok.
- Tehát akkor gyakorlatilag spekulánsok is lehetnek e mögött?
- Én úgy gondolom, hogy egyértelműen.

Aranykalászos végzettséggel a törvény szerint földművesnek számít az ember, azaz jövő héttől licitálhat az állami földekre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!