2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Futószalagon gyártják a műparasztokat

2015. november 10., kedd 19:59, frissítve: szerda 10:20

Nagyüzem az aranykalászos gazdaképzőkben a földprivatizáció hírére. A Hír TV által felkeresett cég november végére vizsgát ígért, pedig az előírt óraszámot addig képtelenség teljesíteni, egyszerűen nincs rá elég idő. Az elméleti képzésen nem elvárás a jelenlét, a siker pedig szinte garantált. Ahogy az ügyintéző fogalmazott, nem szokott előfordulni, hogy valaki megbukik.

„Ha valaki észlel olyat, hogy itt hamisítás történik meg iparszerűen gyártják, tegyen följelentést” – két hete mondta ezt a földművelésügyi miniszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságában, amikor ellenzéki képviselők a futószalagon képzett aranykalászos gazdákról faggatták. Fazekas Sándor még azt a vaskos dossziét is megmutatta, amelyet a leendő földműveseknek be kell magolniuk.

„Vannak ebben az országban becsületes szakértők és tanárok, és vannak becsületes tanulók és diákok, akik azért végzik el – vannak, akiknek nem is könnyű ezt elvégezni, elég tömény tananyag – ezt az aranykalászos iskolát, mert bármilyen hihetetlen, termelni akarnak” – fogalmazott Fazekas Sándor.

Az interneten cégek tucatjai kínálnak aranykalászos gazdaképzést. Többet felhívtunk, de az illetékesek nem nyilatkoztak. Ezért rejtett kamerával mentünk el az egyik találomra kiválasztott társasághoz, hogy mennyiért és mennyi idő alatt lehetnénk aranykalászos gazdák. November 26-án már vizsgázhatnánk is, noha még be sem iratkoztunk.

– Most nem kellene bejárnom?
– Nem. Még ezt így meglehet oldani, csak, ugye, ebben az évben még. Ugye, most már november van, jövőre már nem tudjuk így kivitelezni.
– Akkor elég lenne csak vizsgáznom?
– Aha!

A honlap szerint a tanfolyam 480 órából áll. Azaz, 16 nap alatt akkor sem tudnánk levizsgázni, ha éjjel-nappal az iskolapadban ülnénk, hiszen 480 óra az 20 nap.

„Nem olyan szigorú a vizsgabizottság, úgyhogy (…) nem szokott olyan lenni, hogy valakinek nem sikerül” – fogalmaztak a gazdaképzőben.

Háromszor-négyszer annyian jelentkeznek aranykalászos gazdának azóta, hogy 2013-ban hatályba lépett az új földtörvény – mondja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese. Tehetős orvosok, ügyvédek iratkoztak be, hogy helyi földművesként bérbe vehessenek, illetve megvehessenek állami földet.

„Eladjuk tulajdonképpen ennek a befektetői körnek, akkor ezt tulajdonképpen megsínyli a magyar állattenyésztés, megsínyli a magyar mezőgazdasági termelés, megsínyli a vidéki mezőgazdasági foglalkoztatás, ezt megsínyli az egész ország” – fogalmazott Máhr András.

A Gyurcsány-kormány volt földművelésügyi államtitkára is arról beszélt október végén a parlamentben, hogy az aranykalászos képzés a spekulánsok előtt nyitotta meg a földpiacot.

„Azt mondják, hogy csak földműves lehet. Igen, csak a földműves kategóriánál eleve kizárták a szakmának azt a részét, aki ért ehhez a szakmához, de beengedték az összes olyat, aki aranykalászos tanfolyammal bármikor szerezhet” – fejtette ki Gőgös Zoltán.

A kormány év végéig 360-380 ezer hektár állami földet árverez el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!