2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Újabb földárverés fulladt botrányba

,

2015. december 10., csütörtök 12:45, frissítve: péntek 15:52

Megzavarták a földárverést Kaposváron, ahol egy bábonymegyeri hét hektáros terület került kalapács alá. A területet 11 tulajdonos osztatlan közösként műveli, és azt állítják: a föld az övék, nem az államé. A területet végül a 10,6 millió forintos kikiáltási áron az egyetlen induló megvásárolta.

A hét hektáros bábonymegyeri földterületet 11 gazda osztatlan közös tulajdonban 1994 óta műveli, a helyi állami gazdaság megszűnésekor kapták végkielégítésként. Az árverést azért akarták leállítani, mert szerintük a terület nem állami tulajdon. A gazdák jegyzőkönyvbe akarták mondani kifogásaikat, de a bizottság elnöke ezt nem engedte.

A vita közben egy sziréna is megszólalt a teremben, ezért a biztonsági szolgálat kiürítette a termet. „Fogy a türelmünk, most már kiöregszünk, négyen meghaltak már köztünk. Én is 58 éves vagyok. Hát nem tudom. mi lesz a sorsa, de kimegyünk most oda és földfoglalást fogunk csinálni. Akármi is lesz, elvisznek onnan, ha elvisznek, vigyenek” – mondta egy bábonymegyeri gazda, Paksi István.

A térség szocialista országgyűlési képviselője szerint ez az eset is arra példa, a kormánypárt ki akarja semmizni a vidéket. „A mai nap folyamán olyan földárverésre kerül sor, amely megkoronázza azt a becstelen folyamatot, mely jól jellemzi, hogy a Fidesz kormány hogyan semmizi ki a magyar vidéket, és hogy gyakorlatilag milyen maffiaállamot épít fel az országban” – mondta Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő.

Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő azt mondta, a mostani földárverés beleillik az eddigi botrányos ügyek sorába. „Jogi anomáliák sokasága okoz problémát a földárveréseknél, hiszen alapvetően nem pusztán arról van szó, hogy a magyar kormánynak nem volt a legfőbb népképviseleti szervtől, az Országgyűléstől felhatalmazása arra, hogy a nem a kormány, hanem a magyar társadalom tulajdonában levő termőföldeket elárverezze, hanem arról is szó van, hogy jogi eljárások sokasága közepette tette mindezt meg. Kishantos, Mezőhegyes, Apajpuszta, Hortobágy, Bábonymegyer, egy halom olyan hely szerte az országban, ahol gyakorlatilag nem pusztán a felhatalmazás hiányzik, hanem a megfelelő, tisztázott jogi háttér is az árverések lebonyolításához” – mondta Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő.

A Somogy megyei kormánymegbízott szerint a bábonymegyeri gazdákat az ellenzék tévesztette meg. „Sajnos az ellenzék, ahelyett hogy a magyar gazdák érdekét képviselné, már második alkalommal próbál Somogy megyében szabálysértések elkövetésével és rend bontásával nem a magyar gazdák, hanem az oligarchák és a külföldiek pártjára állni, szegény megtévesztett embereket használnak fel erre” – mondta a Somogy megyei kormánymegbízott, Neszményi Zsolt.

A bábonymegyeri gazdák beváltották ígéretüket és elfoglalták az érintett földterületet. Ez gyakorlatban azt jelentette, hogy a parcella széleire karókat vertek, amelyekre nemzeti színű szalagokat kötöttek, valamint táblákat helyeztek ki.

Mezőhegyesen leállították, Fazekas szerint minden rendben

• Tegnap leállította a mezőhegyesi földek egy részének elárverezését a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma. A Békés Megyei Kormányhivatal ma azt hangsúlyozta, hogy a döntés csak 12 ingatlant érint, a többi földre továbbra is lehet licitálni. Bővebben>>>

• A földművelésügyi miniszter szerint érdemi árverseny van a földárveréseken. Fazekas Sándor Vadai Ágnes (DK) írásbeli kérdésére adott választ. A tárcavezető szerint annak ellenére sikeres az állami licit, hogy „folyamatos indokolatlan pánikkeltés” zajlik. Bővebben>>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!