2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Belföld

Reformok és tervek megvalósításához a legfontosabb a szinergia

A hosszútávú versenyképességhez nagyon fontos a bürokráciacsökkentés, az előreláthatóság megvalósítása – jelentette ki Csath Magdolna közgazdász a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

  • Reformok és tervek megvalósításához a legfontosabb a szinergia

A versenyképességi tanács, és sok egyéb szervezet is számos programot állított már össze, hogy hazánk versenyképességét növelje. A számos hasonló mutató közül az Eurostat fejlettségi mutatója, az egy főre jutó GDP-t az EU átlagához viszonyítja. Ezen hazánk 1% pontot javítva most 68%-on áll. Az ilyen mutatók azonban csalókák: Budapest ennél jobban áll, de egyes régiók azonban 50% alatt vannak. 

A versenyképességi rangsorok módszertana problematikus, nem egyformán mérnek. A legjobb, ha saját céljainkból indulunk ki és abban próbálunk meg előbbre jutni– mondta el a Magyarország élőben stúdiójában Csath Magdolna. 

Ahol mi jók vagyunk, azok a makro mutatók. A gyengeségeink az innovációban, humán vagyonban, digitalizációban a termelékenységben és hatékonyságban vannak. E legutóbbi a rendelkezésünkre álló erőforrások felhasználásának módját jelenti ez utóbbi, ebben kell javítani pozícióinkat– ismertette a helyzetet Csath Magdolna. Az extenzív fejlődés forrásai kiapadóban vannak, itt az ideje a váltásnak– tette hozzá.

A közgazdász szerint a hosszútávú versenyképességhez nagyon fontos a bürokráciacsökkentés, az előreláthatóság megvalósítása, az adórendszer barátságosabbá tétele, valamint az oktatás és egészségügy fejlesztése. 

Most az MNB 330 pontos tervét, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Kereskedelmi Kamara anyagait összegezve jött létre egy Pénzügyminisztériumi anyag, amely rövidebb távú cselekvési tervbe fésülte össze a hosszú távú elképzeléseket tartva a fiskális szigort, mert az eladósodottságot nem lehet növelni. 

A lehető legjobb ötletekkel kell előállni, konkrét célokat kell megfogalmazni– mondta Csath Magdolna. Ebből kell egy csokor, melyet meg kell valósítani, és fontos, hogy ennek egy felelőse legyen– tette hozzá. A közgazdász szerint a szinergia megteremtése nagyon fontos, így az, hogy a kormány szintjén egy ember végezze az ellenőrzést és számonkérést, így a kitűzött céloknak jó gazdájaként tudjon viselkedni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!