2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

A kormánypárt nem kér a szigorításból

2017. január 16., hétfő 14:03, frissítve: kedd 17:19

Nem támogatja az ellenzéki javaslatokat a Fidesz a vagyonnyilatkozati eljárás megváltoztatására. Az LMP által kezdeményezett egyeztetést követően az ellenzéki pártok bejelentették, közösen fognak kidolgozni egy új rendszert.

Valamennyi ellenzéki párt saját javaslatával érkezett az LMP által, a vagyonnyilatkozati eljárás szigorítására vonatkozó egyeztetésre. A kormánypárti képviselők azonban elutasították a felvetéseket.

Az LMP korábban olyan javaslattal állt elő, ami az önbevallás helyett gyakorlatilag kötelezővé tenné a vagyonosodás vizsgálatát a képviselőknek.

„A Fidesznél nem a szakmaiatlanság a legfőbb érv a javaslatunkkal kapcsolatban, hanem hogy nem akarnak módosítani a mostani rendszeren. Ilyen társasjátékot nem szeretnék játszani, ezért megbeszéltük az ellenzéki pártokkal, hogy kidolgozunk szakértői szinten egy komplex, de egyszerű vagyonnyilatkozati rendszert. Hogyha bármelyikünk kormányra kerül, akkor az új rendet jelentene Magyarország számára” – nyilatkozta Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

A Jobbik azt is sérelmezte, hogy nem lehet elektronikusa beadni a bevallásokat. A párt emellett bővítené a nyilatkozattételre kötelezettek körét. „Szükségesnek tartjuk azt, hogy a személyi kört is bővítsük, hiszen például kormánybiztosoknak sem kötelező nyilvános vagyonnyilatkozatot tenni. Tehát a példának okáért Andy Vajna gazdálkodását, illetve bevételeit nyilvánvalóan szívesen vizsgálnák az állampolgárok” – jegyezte meg Dúró Dóra országgyűlési képviselő.

Az MSZP a politikusok vagyonáról közhiteles nyilvántartásokból nyerne adatokat az önbevallás helyett, akiről pedig bebizonyosodna, hogy a nyilatkozata hamis, annak elvennék a parlamenti mandátumát. „Nyugodjon meg mindenki, a mai vagyonnyilatkozatokkal nem az a baj, hogy néhány fideszes képviselőnek csúnya a kézírása. Sokkal inkább az a baj, hogy valótlanságokat és hülyeségeket írnak bele, ami után nem vállalják annak jogi következményét” – közölte Harangozó Tamás országgyűlési képviselő.

A fideszes Vas Imre viszont azt állítja, a jelenlegi magyar vagyonnyilatkozati eljárás Európa legszigorúbb szabályozása. „Vannak hibák, vannak néhány olyan képviselőtársam, akinek a kézírása nehezen olvasható, nyilván ezen javítani kell. Nyilván nem azzal, hogy szebben megtanuljanak írni… Egy-két dolgon lehet javítani, de jelen javaslatokra nem tudtuk azt mondani, hogy egyáltalán tárgysorozatvételre alkalmas” – nyilatkozta.

A parlamenti képviselőknek a nyilatkozatokat január 31-ig kell eljuttatniuk a mentelmi bizottság irodájába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!