2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

Pénzbüntetést kapott Orbán kifütyüléséért a lövétei nő

,

2017. július 28., péntek 13:06, frissítve: péntek 20:38

Nem tűri a román csendőrség Orbán Viktor kifütyülését – 500 lejre, azaz átszámítva 35 ezer forintra büntették a miniszterelnököt kisípoló lövétei nőt. Hivatalból indítottak eljárást a médiában megjelent felvételek alapján – szerintük Ladó Andrea rendzavarást követett el. A Hír televízió információi szerint a lányt bántalmazó fotós tettét is hasonló súlyúnak ítélték, neki is 500 lej büntetést kell fizetnie.

Három másodperc. Mindössze ennyi ideig tartott Radó Andrea füttykoncertje Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde közben. A lövétei nőt a körülötte állók azonnal elhallgattatták. A csíkszeredai konzul sajtósának férje a hajánál fogva földre rántotta, miközben többen szidalmazták, majd a helyi biztonsági ember kivezette.

A román csendőrség azonban nem hagyta szó nélkül a történteket. 500 lejre, átszámítva 35 ezer forintra büntette a nőt, amiért sípjába fújva nyilvánított politikai véleményt a miniszterelnök beszéde alatt. De a Hír Televízió információi szerint ugyanennyit kell fizetnie az őt földre rántó fotósnak is. A román csendőrség szerint a két tett között nincs különbség.

„Egy szervezett közgyűlés szándékos megzavarása vagy a szándékos felbujtás a román törvények értelmében kihágásnak számít, a pénzbüntetés ötszáz lejtől egészen ötezer lejig terjed. Két személyt büntettünk meg, mindketten valamilyen módon megzavarták a közrendet. Az érintetteknek 15 napig jogukban áll fellebbezni a büntetés, illetve a kiállított jegyzőkönyv ellen” – mondta Suciu Gheorge, a Hargita megyei csendőrség szóvivője.

A csendőrséghez hasonlóan a csíkszeredai rendőrség is hivatalból indított eljárást a médiában bemutatott felvételek alapján. „Mi közrend  megzavarásának gyanúja miatt kezdtük el a nyomozást, a vizsgálatokat azon személyek ellen indítottuk el, akik bármilyen módon megzavarták a közrendet, legyen az testi sértés elkövetése vagy bármilyen olyan tett, amely sérti vagy meggyalázta egy ember testi vagy lelki épségét. Ez a bűncselekmény pénzbírsággal, illetve három hónaptól két évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható” – mondta Incze Miklós, a Hargita megyei rendőrf-elügyelőség ügyeletes szóvivője.

„Tusványoson én vagyok otthon, nem Viktor. Kösz Viktor, de nem adom vissza Tusványost” – mondta a Hír TV Egyenesen című műsorában Ladó Andrea.

A Hír TV információi szerint a nő már Budapesten volt, amikor a bírság lövétei otthonába megérkezett. A pénzt családja be is fizette. Ladó Andreának korábban az LMP jogsegélyt ajánlott, ám ő azt akkor még nem kérte, mivel bántalmazóját sem kívánta feljelenteni. Az ellenzéki párt elképesztőnek tartja a román hatóságok fellépését.

„Ez egyébként az orbáni hisztériakeltés sajátos következménye, hogy ilyen állapotok alakulnak ki, hogy valakit a véleménynyilvánítás, a véleménye miatt inzultálnak, és utána még, hogy a román hatóságok megbüntetik, szerintünk ez teljesen elképesztő, és itt valójában azt vagy azokat kellett volna valamilyen mértékben büntetni, akik bántalmazták, inzultálták ezt a hölgyet” – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője.

A szabad véleménynyilvánítás egyébként az ENSZ tagállamaiban, így Romániában is alkotmányos alapjog.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!