2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Parlamenti bizottsággal vizsgáltatnák ki a Fidesz 2010-es reklámkampányát

2017. augusztus 9., szerda 15:08, frissítve: szerda 16:04

Parlamenti bizottsággal vizsgáltatná ki a Jobbik a Fidesz 2010-es választási kampányát. A 24.hu értesülései szerint a Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt.-nél nem találták nyomát annak, hogy kiszámlázták volna a Fidesznek a köztéri reklámok költségeit. A Fidesz továbbra is állítja, hogy minden szabályt betartott.

„Valakinek van valami állítása itt a nyári nagy melegben. Kicsit bulvárszintű kérdéskör, úgy gondolom” – reagált a 24.hu értesüléseire Nyitrai Zsolt, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője. A Fidesz szerint nem derült ki semmi, a 2010-es választási hadjáratban betartották a játékszabályokat. A párt közterületi kampányát hét éve a Hír TV Zrt. szervezte, a plakátokat a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. ragasztotta ki. A 24.hu írta meg, hogy a plakátolási költségeket a Hír TV akkori vezetése nem számlázta tovább a Fidesznek. Szabálytalanságokat tárt fel a Hír Televízió belső vizsgálatának eredménye is.

„A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség mindig a jogszabályok betartásával működik, természetesen ez a választási kampányok esetén is így van. A Fidesz és a KDNP elszámolt a választási költségeivel mind az országgyűlési választás, mind az önkormányzati választás, mind az európai parlamenti választás tekintetében. Az illetékes szervek, amelyek jogszabály szerint fel vannak jogosítva arra, hogy vizsgálják, úgy gondolom, a pincétől a padlásig átnézték a Fideszt, és mindent rendben találtak” – tette hozzá Nyitrai.

Ennél konkrétabb választ nem adott a fideszes képviselő arra a kérdésre, hogy pártja fizetett-e, és kapott-e számlát a 2010-es plakátolásért. Mindezt egy vizsgálat tisztázhatja, a Hír TV Zrt. ugyanis azt tervezi, hogy büntetőfeljelentést tesz az ügyben. Az adószakértő szerint felmerül az adócsalás illetve a tiltott pártfinanszírozás gyanúja, amennyiben elmaradt a számlázás, illetve a szolgáltatás kifizetése. Legelőször azonban azt kell megvizsgálni, hogy nem évült-e el a kifogásolt cselekmény.

„Adójogi szempontból az áfa már elévült, illetve az egyéb adóvonzatok is, de tudni kell azt, hogy ha az ügyben büntetőeljárás indul, és a büntetőeljárás tétele magasabb, mint az adóügyé, akkor az felülírja ezt. Tehát ez esetben megítélésem szerint, miután várható, hogy különösen nagy értékre elkövetett adócsalás foroghat fenn, adózási szempontból nem biztos, hogy elévült ez a cselekmény” – nyilatkozta Angyal József okleveles adószakértő.

Az MSZP már feljelentést tett a 2010-es fideszes kampányköltések ügyében korábban, mikor kiderült, hogy a Fidesz 98 millió forintért plakátolt, de csak 36 milliót jelentett az Állami Számvevőszéknek. „Nem történt semmi. Most Nyakó Istvánnal megbeszélve feljelentéskiegészítést fogunk tenni, és újra, a nyilvánosság előtt is felszólítjuk Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy ne azt nézze, hogy a feljelentésben milyen nevek vannak, hanem azt nézze, ami Magyarországon bűncselekmény, amit úgy hívnak, hogy költségvetési csalás” – fogalmazott Molnár Gyula pártelnök.

A Jobbik szerint meg kell vizsgálni, hogy mennyit csalt a Fidesz, emiatt mekkora kár érte az adófizetőket, és tisztázni kell azt is, hogy a bűncselekmény gyanúját felvető esetek mennyiben befolyásolták a 2010-es választás eredményét. „Hogy kiderüljön az igazság, parlamenti vizsgálóbizottság felállítását fogom kezdeményezni annak érdekében, hogy föltárjuk a Fidesz 2010-es választási kampányának minden bűncselekménygyanús esetét, minden visszaélését és minden következményét” – jelentette be Volner János frakcióvezető.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök is azt állította, hogy a Fidesz mindig törvényesen és szabályosan gazdálkodott. A Hír TV-nél 2015-ben volt vezetőváltás, a korábbi menedzsment Orbán Viktor és Simicska Lajos viszonyának megromlása után távozott, majd több tagja később Mészáros Lőrinchez igazolt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!