2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Pálinkás ismét kiállt a CEU mellett

2017. április 18., kedd 13:30

Kiáll a CEU mellett az első Orbán-kormány volt oktatási minisztere. Pálinkás József a Hír TV kérdésére azt mondta: kormánytisztviselőként politikai kérdésekről nem nyilatkozik, de szerinte a Közép-európai Egyetemnek Budapesten kell maradnia, mert ott értékes kutatások folynak.

A volt miniszter szerint kompromisszumokat kell kötnie az egyetemnek és a magyar kormánynak is azért, hogy egyik magyar egyetem se érezhesse azt, hogy valami fenyegetné őket.

„Vannak Magyarországon sokan olyanok, akik ennek a kormánynak nyíltan szimpatizánsai, és kifejezik azt, hogy ezek az intézkedések az egyetemi, akadémiai közösség egy részében – jelentős részében, hozzá kell tennem – nem találtak olyan fogadtatásra, amit mondjuk pozitívnak neveznénk. Ezen mindenkinek el kell gondolkodnia” – mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

Nem ez volt az első alkalom egyébként, hogy ezt mondta.

Közben a kormány annak ellenére is tárgyalna az Egyesült Államokkal a lex CEU-ról, hogy a múlt héten Magyarországon járt amerikai külügyminisztérium egyik helyettes államtitkára azt mondta, nem kívánnak beleavatkozni az ügybe. Szijjártó Péter azt mondta: magasabb szintről ezt az álláspontot még nem erősítették meg, ezért ők továbbra is nyitottak a tárgyalásokra az érintettekkel. A külügyminiszter hozzátette, arra törekednek, hogy minden felsőoktatási intézmény egyenlő versenyfeltételekkel és jogi feltételekkel, a nemzeti jogszabályok tiszteletben tartásával működhessen Magyarországon.

Mint arról beszámoltunk, holnap adják be az ellenzéki pártok az utólagos normakontroll-kérelmüket a lex CEU-ról az Alkotmánybíróságnak. Szél Bernadett a Hír TV reggeli műsorában azt mondta: azt remélik, hogy az Alkotmánybíróság megállapítja majd az alaptörvény-ellenességet, és nem hagyja, hogy életbe lépjen a Közép-európai Egyetemet érintő törvény. Bővebben>>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!