2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Öt újságírót söpört el a hamisított Orbán-interjú, az elkövetőt még keresik

2016. december 28., szerda 20:07, frissítve: szombat 14:34

A Mediaworks vezetősége saját belső vizsgálatukra hivatkozva kedden egész napos meghallgatásuk után rúgta ki a szerkesztőket. Az elbocsátott dolgozók munkaügyi bírósághoz fordulnak. Van közöttük, aki provokációnak tartja a történteket. A kormányközeli Pannon Lapok karácsonyi számában a kormányfővel készült interjúhoz több ponton is hozzáköltöttek, a hamisított cikk nyomtatásba került.

Az átírt miniszterelnöki interjúért öt újságíró kirúgásával fizetett a veszprémi Napló és a Feol.hu szerkesztősége. A karácsony utáni első munkanapon eltávolított munkatársak között volt Németh F. Bernadett, a megyei lap főszerkesztője is. A dolgozókat kedden a lapkiadó tízfős testülete rendelte be a veszprémi központba egész napos meghallgatásra.

Az Index információi szerint a munkavállalók arra hivatkoztak, hogy központi utasítás volt, hogy az előre elkészített, tördelt és korrektúrázott anyagokhoz hozzá sem nyúlhatnak. A Veszprémben készített Orbán Viktor-interjú is ilyen volt, hasonlóan egy korábbi Kövér László-interjúhoz. A módosításokat feltehetően a nyomdába kerülés előtti utolsó pillanatban végezték.

Az RTL Klubnak nyilatkozó egyik volt munkatárs azt mondta, nem tudták volna megakadályozni a hamisítást. „Az interjú készítőjével egyeztették a betördelt állapotot, azt megolvasták, nyomdába került, átvették más lapok. Azt hánytorgatták fel nekünk, hogy az összes másnap megjelenő lapot a nyomdai oldalakon felkeressük, és betűről betűre átolvassuk. Ami teljesen életszerűtlen, sosem volt ez így. Ilyen előírás nincs” – fogalmazott Klecska Ernő, a Fejér Megyei Hírlap volt lapszerkesztője.

A nyomtatásra előkészített szöveghez az elkövető egy szabadságon lévő korrektor jelszavával férhetett hozzá. A Mérték Médiaelemző Műhely szakértője szerint nem kizárható, hogy külső hekkertámadás történt. Polyák Gábor profi akciónak nevezte az átírást, hiszen éppen csak annyi kiegészítés történt, hogy még a tördelés szempontjából se zavarja a lapot. „Elvileg bármelyik verziót el tudjuk képzelni, nyilván nagyon kevés információval rendelkezünk ahhoz, hogy ennek az ügynek a részleteit értsük. Őszintén szólva, én azt tartom valószínűbbnek, hogy belülről történt ez az akció, hiszen az interjú nagyon sok lapban megjelent, és összesen egy lapban került nyilvánosságra hamisított verzióban, az összes többiben az eredeti interjú jelent meg” – jelentette ki Polyák Gábor.

A Mediaworks feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, ami arra utal, hogy ők maguk sem tudják, ki a hamisító. „A teljes kivizsgálás érdekében tegnap este úgy döntöttünk, hogy rendőrségi feljelentést teszünk, ezt meg is tettem. És vezetői felelősségre vonás keretében elbocsátottuk azokat a kollégákat, akik gondatlan munkavégzés miatt erre rászolgáltak” – jelentette ki Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társaságának ügyvezetője.

Az elküldött munkavállalók munkaügyi bírósághoz fordulnak. Egy munkajogász szerint tudnak mivel védekezni. „Tudomásom szerint úgy védekeztek, hogy nem ők követték el a kötelezettségszegést, tehát részükről sem szándékos, sem gondatlan felróható magatartás nem történt, ezért sikerre vezethetően támadhatják az azonnali hatályú felmondást, amely gyakorlatilag egyenértékű a régi, úgynevezett fegyelmi elbocsátással. Ezek a dolgozók nem tehetők felelőssé azért a magatartásért, amely nem áll okozati összefüggésben azzal, ami történt; azt kétségkívül másvalaki követte el” – mondta el Somos István ügyvéd.

Az elbocsájtott újságírók közül egyelőre senki sem nyilatkozik. A Hvg.hun megjelent cikk szerint azonban egyikük, a fent idézett Klecska Ernő a Hvg.hun megjelent cikk szerint nyilvános megosztásban kommentálta az eseményeket a Facebookon. A kirúgást a Reichstag felgyújtásához hasonlította, vagyis elképzelhetőnek tartja, hogy az átírást központilag irányították, okot adva ezzel a tisztogatásra. Erre utal a lap egy másik munkatársának bejegyzése is. Ő a távozó kollégák íróasztalairól töltött fel egy képet, és azt írta: elhatárolódik attól, ahogyan eltávolították a szerkesztőket.

A Pannon Lapok Társaságának ügyvezető igazgatója sem nyilatkozik, a központi számon csak a titkárnő elérhető: „Én már továbbítottam neki az ímélt, ennél többet nem tudok sajnos tenni. Hogyha ő úgy látja, hogy nem kíván most nyilatkozni, vagy épp az ideje nem engedi, akkor én ezt nem tudom befolyásolni sajnos” – fogalmazott.

A Pannon Lapok Társasága két hónapja került a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Mediaworkshöz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!