2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Meghamisított Orbán-interjú: három év börtön is lehet belőle

2016. december 27., kedd 17:17, frissítve: szombat 14:37

Példátlan és súlyos etikai vétségről van szó – így kommentálta a miniszterelnöki interjú meghamisítását az újságíró-szövetség ügyvezetője, Tóth Károly. Hozzátette: emiatt nem szabad belenyúlni a lapkészítés folyamatába, mert az a cenzúra lehetőségét is felvetheti. A híradónk által megkérdezett ügyvéd szerint a történteknek polgári jogi és büntetőjogi következménye is lehet. A Pannon Lapok Társaságához tartozó Fejér Megyei Hírlap karácsonyi számában több helyen is hozzáírtak Orbán Viktor mondataihoz.

Nem bizonyult szerencsés ötletnek az, hogy a Magyar Távirati Iroda helyett a kormányközeli megyei lapokban értékelte az évet a miniszterelnök. A karácsonyi Orbán-interjúk közül ugyanis a Pannon Lapokhoz tartozó Fejér Megyei Hírlap oldalaira hamisított szöveget nyomtattak. Az eredeti szöveghez négy helyen költöttek hozzá egyértelműen politikai tartalmú üzenetet. A két hónapja Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülő Pannon Lapok Társasága közleményben kért elnézést, és azonnali jogi lépéseket ígért.

„Tréfának is rossz” – így reagált a történtekre a Magyar Újságírók Országos Szövetségének ügyvezetője, Tóth Károly. Hozzátette: reméli, hogy ez nem rontja majd a többi lap megítélését. „Nyilván a lapkészítés folyamatát kell végigtekinteni, a lapkészítés folyamatának fázisait megnézni, ahhoz igazítani az egész gyártási folyamatot. És még egy dolog van, ami veszélyt jelenthet: hogy ez ne forduljon át cenzúrába, az megint veszélyes eleme lenne ennek a dolognak” – tette hozzá a MÚOSZ ügyvezetője.

A kiadó nem nyilatkozott arról, hogy tett-e rendőrségi feljelentést, a fideszes Tényi István viszont megtette. A hírhamisítást a nagyobbik kormánypárt frakciójának szóvivője is elítélte. „Hallottam hogy feljelentés is érkezett a hatóságokhoz. A Fidesz és a frakció sem korábban, sem most nem kérte Tényi urat feljelentésre, ő magánemberként jár el. Abban egyetértünk vele, hogy nem illik interjút hamisítani” – közölte Halász János.

Polgári és büntetőjogi következménye is lehet

Politikai véleménynyilvánítás, amellyel az elkövető azt akarta kifejezni, hogy a miniszterelnök nem feltétlenül mond igazat – fogalmazott a hírhamisítás kapcsán a híradónk által megkérdezett ügyvéd. Magyar György szerint a történteknek polgári és büntetőjogi következményük is lehet. „Ez a véleménynyilvánítás szabadságának a része az elkövető részéről. Másrészt akár a riport készítője, akár a miniszterelnök, aki szerepel a beszélgetésben, személyiségi jogait, jó hírnevét, a szerzői jogokat sértheti. Tehát tulajdonképpen két alapjog ütközhet. A véleménynyilvánítás szabadsága és az úgynevezett személyiségi jogok, ezt egy bíró esetleg elbírálhatja, ha egyszer bíróság elé kerül” – vélekedett Magyar György.

Ha bebizonyosodik hogy hekkertámadás történt, akkor információs rendszer vagy adat megsértése miatt az elkövető akár három év szabadságvesztéssel is büntethető.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!