2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Nyolc pártot állítottak maguk mellé Gulyásék

2017. szeptember 24., vasárnap 18:40

A némethez hasonló, kompenzáló választási rendszerben gondolkodnak az ellenzéki pártok. A Közös Ország Mozgalom által indított konzultáció eredményeképpen, nyolc párt írta alá azt az indítványt, amely egy – az aláírók szerint - arányosabb választási rendszerhez vezethet. Az Együtt szerint ez koalíciókényszerbe hozhatná a kormányzó erőket. A tárgyalásokat kezdeményező mozgalom október 23-ig adott haladékot a parlamentnek, hogy szavazzon a törvényjavaslatról.

Összesen nyolc ellenzéki párt egyezett meg egy új, szerintük arányosabb és igazságosabb választási rendszer kidolgozásáról. A tárgyalásokat a Gulyás Mártonhoz köthető Közös Ország Mozgalom indította el. A cél egy, a németországihoz hasonló választási rendszer kialakítása.

Az Európai Unió motorjaként emlegetett állam éppen vasárnap dönt a jövőjéről. Németországban a magyarhoz hasonló, vegyes választási rendszer van. Az állampolgárok képviselőkre és pártlistákra is szavazhatnak, érvényességi és eredményességi küszöb nincs.

A különbség abban van, hogy a magyar rendszer a győzteseket jutalmazza, az egyéniben győztes képviselőre leadott szavazatok egy része ugyanis a listán is hasznosul, vagyis nem mindegy, hogy egy képviselő mennyivel nyeri az egyéni kerületét. Ezzel szemben a német rendszer ellensúlyoz, a listás helyeket ugyanis az egyéni eredményekhez igazítják, nagyobb teret engedve a gyengébb politikai erőknek.

„Ez azt jelenti, hogy aki az országos átlag, az adott párt által elért országos szavazatszámnál több egyénit nyert, az nem kap több listás mandátumot. Ezzel szemben, aki kevesebbet ért el egyéni választó kerületben, mint a pártjára leadott szavaztok össz-száma, azt kiegészíti pótmandátumokkal. Erre azért van lehetőség, mert nem kötött a parlament létszáma” – magyarázta Tóth Zoltán választási szakértő.

A választási rendszer reformjáról szóló, nyolcpárti kezdeményezést az Együtt is támogatta.

„Egy ilyen rendszerben, egy arányos rendszerben a mindenkori kormányzó párt rá van kényszerítve gyakorlatilag a koalíciókötésekre, és ez üdvözlendő a magyar politikai kultúra tekintetében, hogy nem egy párt szabja meg az ország irányát, hanem mindenképpen együtt kell működnie valamely más párttal legalább. Mi erre alapból is nyitottak vagyunk, nemhogy kormányzás esetén” – hangsúlyozta Juhász Péter, az Együtt elnöke.

A Közös Ország Mozgalom célja, hogy a parlament október 23-ig szavazzon a választási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatról, ellenkező esetben polgári engedetlenségi akciókat indítanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!