2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Német mintára reformálnák meg a választási rendszert

2017. szeptember 23., szombat 22:02, frissítve: vasárnap 11:02

Egyetértésre jutott nyolc ellenzéki párt az Agórán. Kész az indítvány az új és igazságos választási rendszerről, amelyet majd törvényjavaslatként nyújtanak be a parlamentnek. A részletek nem nyilvánosak, azonban sajtóértesülések szerint a tervezet egy kétfordulós, a német rendszerre hasonlító választási rendszerről szól.

Sorra érkeztek az ellenzéki pártok vezetői a Közös Ország Mozgalom szervezésében létrehozott alternatív választási rendszerről szóló nyilatkozat aláírására. A mozgalom elnöke, Gulyás Márton a kompromisszumkészséget méltatta.

„Az itt lévő pártok megalkották azt az új, igazságos és arányos választási rendszert, ami végre igazságos hatalomgyakorlást tud eredményezni ebben az országban” – mondta.

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint az egyik legfontosabb üzenet, hogy az általuk lefektetett szabályok elfogadása esetén egyetlen párt sem tudna egyedül kormányozni. Karácsony Gergely szerint az összefogásnak itt nem szabad véget érnie.

Az LMP a megállapodás egyik legfontosabb elemének a külföldön dolgozó több százezer magyar szavazati lehetőségének egyszerűsítését tartja. Az Együtt egyik javaslata, az állampolgárok által összeállítható, súlyozott lista végül nem került be a megállapodásba. „Ezen kívül az Együtt álláspontja mindenben megegyezett azzal a kezdő javaslatunkkal, ami a konszenzusos lett. Úgyhogy mondhatom azt, hogy mi valóban a józan középúton járunk” – fogalmazott Juhász Péter pártelnök.

A Liberálisok ügyvivője szerint jót tettek az ellenzék állapotának a fapados körülmények között zajló egyeztetések. „Ha ilyen körülmények között sikerült ekkorát előrelépni, akkor bátran hihetünk abban, hogy az elkövetkezendő hónapok során is tudunk tovább lépni, s tudunk valamilyen olyan irányba menni, ami ennek az országnak a közös érdeke” – jelentette ki Bősz Anett.

A szocialisták elnöke szerint a jelenlegi törvények miatt kényszerülnek az ellenzéki pártok tömbösülni, ráadásul a szavazók sem értik a választási rendszert. „Tegyük világossá mindenkinek, hogy van más választási rendszer. Van lehetőség más választási rendszert elfogadni Magyarországon. Nem vagyunk naivak, nincsenek illúzióink, a régi választási rendszerben fogjuk 2018-ban legyőzni a Fideszt, és majd utána elfogadjuk ezt a választást” – szögezte le Molnár Gyula.

A DK egy záradékkal látta el a közös nyilatkozatot – ők elvennék a szavazati jogot azoktól a magyar állampolgároktól, akik nem Magyarországon élnek. A párt elnöke még érkezőben nyilatkozott arról, hogy bajban lettek volna, ha a Jobbik is a közös tervezet aláírói között van. „Nem tudom, hogyan döntöttünk volna. Az, hogy az egészségpolitikai kérdésben sikerült megegyezni, az azt jelenti, hogy vannak azért ügyek, amikben a Jobbikkal is lehet tárgyalni, nem tudom, mi lett volna a DK elnökségnek az álláspontja a Jobbik esetében” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Az aláírást egyébként egy hangosan bekiabáló tiltakozó zavarta meg, aki szerint a parlamentben ülő politikusok hazaárulók, mivel kizárólag a népnek van joga arra, hogy megváltoztassa az ország alaptörvényét. Őt később – a szervezők felszólítására – a rendőrség igazoltatta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!