2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Híradó 12:00

Kiszivárgott az OLAF-jelentés: 59 milliárdot követelhet vissza az unió

,

2017. február 2., csütörtök 18:20, frissítve: vasárnap 13:36

59 milliárd forint uniós támogatást kér vissza Brüsszel, a 4-es metró beruházási szabálytalanságai miatt – derül ki az eddig titkos OLAF-jelentésből. Az Európai Csalás Elleni Hivatal által feltárt szabálytalanságok jelentését a nemrég kormányközeli kézbe került Figyelő szerezte meg és hozta nyilvánosságra.

„Őszintén szólva nem értem, hogy miért nem hozza nyilvánosságra az unió a saját jelentését, vagy ha ő nem hozhatja, akkor miért adja úgy másoknak, hogy közben kvázi megfenyegeti, hogy »hát ott van, odaadom neked, ha akarod, hozd nyilvánosságra«” – nyilatkozta korábban Tarlós István, akinek nem kellett sokat várnia: a Schmidt Mária által nemrég felvásárolt hetilap már csütörtökön nyilvánosságra hozta annak a jelentésnek egy részét, amelyet az Európai Csalás Elleni Hivatal készített a 4-es metró körüli visszaélésekről.  Azt írják: az OLAF 60 szerződésben talált szabálytalanságokat, és 59 milliárd forint uniós támogatást követelhetnek vissza.

A Figyelő szerint a metrókocsikat szállító Alstom, az alagutakat építő Bamco konzorcium, az állomások belsőépítészeti munkálatait végző Swietelsky, a Baross téri állomás szerkezetét építő Strabag és az áramellátásért és a vezérlő rendszerekért felelős Siemens is érintett a visszaélésekben.

A DK szerint a kormányközelivé vált hetilap ködösít, és szándékosan csak a 2010-ig terjedő adatokat szivárogtatta ki.

„A lopás az lopás, bárki is követte el. A DK szerint senki nem úszhatja meg, aki érintett a 4-es metró körüli korrupcióban. Nem számít, hogy melyik párthoz tartozik, aki lop, annak börtönben a helye, mindegy, hogy a 2010 előtti vagy a 2010 utáni városvezetésben dolgozott. A DK szerint az Orbán-kormány két hete önleplezést folytat, hiszen titkolja a teljes jelentést, vélhetően fideszes érintetteket védve. A DK szerint a csalás elleni hivatal jelentését teljes egészében nyilvánosságra kell hozni, hogy minden érintett megkapja a karperecet és a celláját” – mondta Gy. Németh Erzsébet, a párt fővárosi képviselője.

A Jobbik inkább arra kíváncsi, hogy hogyan került a sajtóhoz a titkosított jelentés.

„Ha felmerül, hogy elsősorban itt a kormány az adatgazda, ha megnézzük a Figyelőnek a tulajdonosi struktúraváltását, akkor könnyen elképzelhető az az eset, de nem szeretnék ilyen prekoncepcióval élni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy így van, de ad absurdum akár az is előfordulhat, hogy kizárólag olyan adatok, egy kicsi apró kivétellel, csak olyan adatok kerültek nyilvánosságra, amelyek a korábbi városvezetés és a korábbi kormányra nézve terhelőek. Ez nem zárható ki” – jelentette ki Tokody Marcell jobbikos képviselő.

A volt főpolgármester viszont nem érzi magát felelősnek. Demszky Gábor azt mondta a Hír TV-nek, hogy a teljes, nyolcvanoldalas OLAF-jelentést nyilvánosságra kellene hozni, nem csak részleteket belőle.

„Szinte egy időben a Figyelő megjelenésével, a New Europe című internetes lap közzétett egy hosszú cikket arról, amelynek az egyik megállapítása az, hogy az Orbán Viktor köreihez tartozó személy felelős háromszázmillió euró eltüntetéséért. Én nem azt állítom, hogy ez az állítás igaz, hogy ez a gyanúsítás ez megáll, én pusztán azt mondom, hogy addig, amíg a jelentés nem nyilvános, addig mindenki, minden oldalon, elfogultan vagy kevésbé elfogultan azt mond, amit akar” – jelentett ki Demszky Gábor.

A kormány február végéig várja a városháza észrevételeit a jelentésről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!