2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Állami áruház

Következik:

Híradó 15:00

Tervet dolgoz ki a kormány a kvótarendszer visszaverésére

2016. február 22., hétfő 14:55, frissítve: szerda 11:36

Orbán Viktor szerint a múlt heti uniós csúcson megvédték a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok többségét érintő szociális juttatásokat. A miniszterelnök azt is mondta: a kormány szerdai ülésén alakítja ki az álláspontját arról, hogyan verje vissza a kötelező betelepítési kvótarendszerről szóló brüsszeli tervet. Az ellenzék szerint a magyar kormány nem lépett fel elég erélyesen a magyar érdekekért.

„Valójában a britek nem kevesebbet indítványoztak, minthogy reformáljuk meg az Európai Uniót.” A pénteken véget ért uniós csúcsról adott számot a magyar Országgyűlésnek napirend előtti felszólalásában a miniszterelnök. Orbán Viktor a brit reformtörekvésekről azt mondta: a járulékot nem fizető harmadik országbeliek ellátását nem lehet majd tartósan elvenni, és a tervezett módosítások az ingázókra nem vonatkoznak. „Kétség kívül jó tárgyalóink vannak Brüsszelben, és nem szoktunk meghátrálni, de mégis azt kell mondanom, hogy nem lett volna elegendő a magyar virtus az eredmények eléréséhez. Az kellett, hogy Szlovákia, Csehország és Lengyelország kormánya végig, közös álláspontot képviselve, közös nyilatkozatokat téve el tudja érni ezeket az eredményeket” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, a kormány szerdai ülésén alakítja ki az álláspontját arról, hogyan verje vissza a kötelező betelepítési kvótarendszerről szóló brüsszeli tervet. „A szlovákok és mi továbbra is kitartunk, és nem fogadjuk el a kötelező betelepítési kvóta egyedi döntését – a szlovákok nevében most nem tudok nyilatkozni, de a magyar kormány nevében igen –, és nem fogadjuk el azt sem, hogy ebből az egyedi döntésből pedig a későbbiekben egy általános szabályozási elvet és megoldást építsenek föl” – tette hozzá a miniszterelnök.

Vona Gábor nem tartja elégségesnek, hogy Orbán Viktor elutasítja a kvótát. A Jobbik az ügyben népszavazást tartana. „Nyugodtan hivatkozzon ránk, miniszterelnök úr, nyugodtan mondja azt Brüsszelben az ottani diplomatáknak, hogy abban az esetben, ha Magyarországra akarják kényszeríteni a kvótát, akkor van itt egy olyan párt, amelyik ezt nem fogja engedni, ez Magyarország 2. legerősebb pártja, a legerősebb ellenzéki párt, az önök kihívója, és ha kell, akkor az embereket utcára fogja vinni” – szögezte le Vona Gábor.

Az LMP-s Schiffer András szerint azok is felelősek a kialakult menekülthelyzetért, akik elindították az egyedüli lépések politikáját. „Amíg az unió nagy hadiipari cégei érdekeltek a különböző fegyveres konfliktusokban, itt gyakorlatilag szitával mérnek ki tengervizet minden egyes uniós csúcstalálkozón. Nem történt előrelépés a belbiztonsági együttműködés dolgában sem” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

A szocialista Tóbiás József szerint a magyarokat lefokozták a hétvégén, amihez Orbán Viktor csak asszisztált. „Miniszterelnök úr, pont fordítva van, ahogy ön mondja. Nem tart ott az EU, ahol ön egy éve elkezdte. Én úgy látom, hogy pont ott tart, ahol az ellenzék mondta egy évvel ezelőtt, hogy mit kellene csinálni” – mondta az MSZP elnöke.

A Fidesz és a KDNP frakcióvezetője is az ellenzéket bírálta felszólalásában. Kósa Lajos azt hangoztatta: ha nem lenne unió, nem lehetett volna a kettős állampolgárság intézményét bevezetni Magyarországon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!