2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

A krízis feldolgozása évekig is eltarthat

2017. január 23., hétfő 16:30, frissítve: kedd 12:51

A hétfő reggeli zászlófelvonás után az államfő feleségével együtt rótta le kegyeletét a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál. Az iskolában ma még nincs tanítás, a tantestületet pszichológusok készítik fel a következő időszakra. A Verona közelében balesetet szenvedett buszon a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt tanulói, tanárai, illetve családtagjaik utaztak.

Áder János köztársasági elnök is felkereste a Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. Felesége társaságában nem sokkal a Kossuth téri zászlófelvonás után érkezett az épülethez, ahol mécsest gyújtott.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az iskolában kedden folytatódik a tanítás. A következő napokban ötven pszichológus, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat szakemberei segítik majd a tanárok munkáját.

„Sajátos helyzet állt elő, tudniillik mi szeptember óta tudtuk, hogy a mai napon konferenciák lesznek, tehát gyerekek nem jönnek az iskolába, így kaptunk most egy pici, kis lélegzetvételnyi időt, hogy fölocsúdjunk és gondolkozzunk, hogy mit lehet holnaptól tenni. De valójában a pszichológusok gondolkoznak mellettünk, nem helyettünk, mellettünk, ők a szakemberek, ők tudják a forgatókönyvét a további napoknak. Ilyen módon az iskola részben üres, de már megtört a forgatókönyv, mert a gyerekek bejöttek az iskolába. Nyilván jobban esik nekik itt lenni, együtt lenni. Ők is gyertyát gyújtanak, sírdogálnak, sétálgatnak a folyosón” – mondta Jáki Gábor. Az intézményvezető-helyettessel készült bővebb beszélgetést itt tekinthetik meg.

A pedagógiai szakszolgálat vezetője azt mondja, a krízis feldolgozása évekig is eltarthat. De a folyamatot segítheti a támogató közösség.

„Az a célja mind az iskolának, mind a szakszolgálatnak, a pedagógiai szakszolgálatnak, hogy azt a régi hagyományos, biztonságos rendet legalábbis szerkezetében minél gyorsabban vissza tudjuk állítani, hiszen ez segíti legjobban a gyógyulási folyamatot. Azt, hogy ez pontosan mikor tud megvalósulni, ez nagyon nagyon sok mindentől függ. Attól is, hogy a diákok hogyan tudnak bekapcsolódni, az érintett diákok. Minden diák megjelenése, illetve hiánya újabb sebeket tud felszakítani” – mutatott rá Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója.

A szakemberek holnap egyesével végigjárják az összes osztályt és csoportos foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!