2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Európai Híradó 04:00

Hazahozták a buszbaleset negyedik súlyos sérültjét

2017. január 23., hétfő 15:13, frissítve: hétfő 21:59

Kora délután megérkezett a budapesti Honvédkórházba a péntek éjjeli veronai buszbaleset negyedik súlyos sérültje is, így már csak a két válságos állapotú sérültet ápolják Olaszországban. Közben megkezdődött az áldozatok azonosítása, a kint tartózkodó hozzátartozóktól vett DNS-minták összevetésével várhatóan két-három nap alatt végeznek az olasz hatóságok. A tragédia okának feltárása ugyanakkor hosszabb időt is igénybe vehet.

Tűzoltók és szakértők mellett magyar rendőrök is vizsgálták hétfőn Verona mellett a szerencsétlenül járt magyar busz maradványait. A jármű teljesen kiégett, csak a váza maradt meg. Az továbbra is kérdéses, hogy mikor derülhet fény a tömegszerencsétlenség okára.

„Van elképzelésünk arról, hogy mi történhetett, de még csak most végzünk a baleset rekonstruálásával. Ugyanakkor tekintettel kell lennünk az áldozatok hozzátartozóira és a túlélőkre is, ezért nem bocsátkozunk feltételezésekbe, és nem is kommentálunk feltételezéseket. Csakis a biztosra vehető dolgokról adunk tájékoztatást az igazságügyi szakembereknek és a magyar népnek, illetve az önök konzulátusának is” – nyilatkozta Girolamo Lacquaniti, a Veronai Közlekedési Rendőrség parancsnoka.

A sérültek többsége már vasárnap hazatérhetett, a buszbaleset negyedik súlyos sérültjét hétfőn kora délután hozták Budapestre. Őt is a budapesti Honvédkórházban ápolják. „40-50 év körüli férfi emberről van szó, koponyasérülése van, végtagsérülése van és test szerte mindenféle bőrsérülései vannak. Jelenleg állapota stabil és a jelenlegi állapot szerint úgy néz ki, hogy most a műtétéről nem kell dönteni” – közölte Tamás Róbert orvosigazgató.

A Veronában maradt két magyar sérült állapota továbbra is válságos. A magyar hatóságok folyamatos kapcsolatban vannak olasz kollégáikkal, hangsúlyozta az egészségügyi államtitkár. „ A következő napokban fog eldőlni, hogy mikor lehet őket hazaszállítani. Ez ügyben, ha kell, óránként, ha kell, kétóránként fogunk egymással információt váltani. A mentőszolgálat részéről a hazaszállításnak nincs akadálya, ha az állapotuk olyan lesz, hogy lehet őket szállítani, akkor haza fogjuk őket is hozni, ahogyan eddig is tettük, de nem tudunk ennél többről beszámolni” – tette hozzá az egészségügyért felelős államtitkár.

A halálos áldozatok azonosítása a külügyminiszter szerint még a héten befejeződhet. „Az olasz hatóságok az összes DNS-mintát Milánóba viszik, és az olasz hatóságok ítélete szerint szerdára, legkésőbb csütörtökre a DNS-minták alapján a halálos áldozatok azonosítása be tud fejeződni” – közölte Szijjártó Péter.

A külügyminisztérium már felkészült a holttestek hazahozatalára. „Amint a DNS-vizsgálat alapján megállapítást nyer az identitásuk, és amint a boncolási eredményeket is százszázalékos biztonsággal egybe tudják vetni a DNS-vizsgálattal, akkor a hatóságok kiállítják a hazaszállításukhoz szükséges iratokat. Én úgy tudom, hogy a külügyminisztérium már a hazaszállításukhoz szükséges feltételeket biztosította. Készen állunk hazaszállítani a holttesteket” – mondta el a főkonzul.

A milánói főkonzul a Hír TV-nek hangsúlyozta, most már csak az elhunytak hozzátartozói vannak Veronában. A buszon utazó gyerekek többségét szüleik már vasárnap hazavitték, akik nem tudtak gyerekükért menni, azoknak pedig az Országos Mentőszolgálat segített a hazajutásban.

Tekintse meg Ónódi-Szűcs Zoltán és Tamás Róbert teljes sajtótájékoztatóját:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!