2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Nemzetbiztonsági minimum? – az itthon nem működik

2016. július 20., szerda 17:49, frissítve: csütörtök 09:36

Újabb plakátokon folytatja a népszavazásról szóló kampányt a kormány. A szocialisták szerint a hat transzparens által megfogalmazott állítások leegyszerűsítik a valóságot, és erősítik az idegengyűlöletet. Rogán Antal propagandaminiszter a brüsszeli bevándorláspolitikát hibáztatja, amelynek következményeiről szerinte köteles tájékoztatni a kormány az embereket.

Alighogy országszerte megjelentek az Üzenjük Brüsszelnek feliratú plakátok, hamarosan újabb hat transzparenssel folytatja a népszavazásról szóló kampányt a kormány. A plakátok mindegyike olyan állítást tartalmaz, amely szerint az európai terrorizmus vagy a nők elleni erőszak egyértelműen a migráció következménye.

„Ezekkel a következményekkel szembe kell nézni és ezek közül a következmények közül hatot tártunk a nyilvánosság elé. Mi készen állunk ebben vitatkozni. Az a szám, hogy több mint 300-an haltak meg Európában terrorcselekményekben, az azt gondolom, hogy földrajzilag ha összeszámoljuk, mindenki számára egyértelmű lesz” – vélekedett Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ Indexnek adott válaszából kiderült: ez a szám úgy jött ki, hogy a kormány beleszámolta az isztambuli reptéren elkövetett terrortámadás 45 áldozatát is. Vagyis a plakátokon feltüntetett adatok némelyike pontosításra vagy értelmezésre szorul. Legalábbis ez a példa ezt jelzi.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke elfogultnak tartja a kormány állításait. Azt azonban, hogy Európa számára komoly kihívást jelent a menekültválság, ő sem vitatja. „Természetesen olyan tényszerűség, hogy a bevándorlás és a menekültkérdés probléma, az emberekben vannak félelemérzetek, ezek igazak, de hogy ilyen arányokban és ilyen következtetéseket kellene ebből levonni, azok természetesen már csúsztatások, és a kormány megoldási javaslatai a semmibe vezetnek, illetve Európából kifelé” – vélte a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke.

Halász János, a Fidesz szóvivője úgy fogalmazott: a baloldal nem akar tudomást venni a valóságról. „Felszólítjuk a baloldali politikusokat, hogy a bevándorlók támogatása helyett, álljanak a magyar emberek oldalára” – nyomatékosított Halász.

A Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő, Tarjányi Péter szakmai megoldásokat sürgetne a terrorizmus felszámolására. Azt mondja, a titkosszolgálati munka eredményességét nagyban befolyásolja, hogy az adott kormányhatalom mit és hogyan kommunikál a kérdésről.

„Nemzetbiztonsági kérdésekről beszélünk. Tehát benne van a szóban, plasztikus a magyar nyelv: a nemzet biztonsága, tehát nem az ellenzék, nem a kormány biztonsága, a nemzetünk biztonsága kapcsán nagyon-nagyon lényeges, hogy az ellenzékkel szorosan együttműködve, tehát egy egységes politikai, nemzetbiztonsági minimumról beszélhessünk. Ez valahogy itthon nem megy. Ha ez a nemzetbiztonsági minimum megvan, akkor a szakma sokkal könnyebben tud dolgozni” – hívta fel rá a figyelmet a szakértő.

A népszavazásról szóló kampány finanszírozására augusztus 1-től újabb keretet nyit a kormány. Hogy ez pontosan mekkora összeget jelent, arról csak később adnak tájékoztatást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!